Végre lendületet kaptak a gépeladások

agrarszektor.hu
2017-ben növekedésnek indult a világ mezőgépipari termelése és meghaladta a 100 milliárd eurót. A szakértői prognózisok a 2018. évre is javuló tendenciákkal, a mezőgépeladások növekedésével számolnak. Magyarországon szintén optimisták a gépforgalmazók, amihez nemcsak a tavalyi szép számok, de az is hozzájárul, hogy a pályázatok elbírálása után idén végre elkezdődhetnek az állattartó telepi és kertészeti beruházások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bővülés éve volt 2017 a mezőgazdasági géppiacon. Kétévi csökkenés után a mezőgépeladások ismét növekedésnek indultak. Bár a vissza nem térítendő támogatások továbbra sem voltak elérhetőek, a gazdálkodók nem halogatták tovább vásárlásaikat, önerőből és banki segítséggel megvalósították a szükséges beruházásokat. Érezhetően erősödött a magyar lízingpiac is. A gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, a legnagyobb arányú bővülés az első negyedévben történt. Eközben az alkatrészforgalom 44 milliárd forintra emelkedett (az alkatrészek eladása 2013 óta folyamatosan nő) - áll az AKI statisztikai jelentésében.

Forrás: AKI

Két ellentétes trend

Az eladott gépek forgalma alapján két szélsőséges trend figyelhető meg: egyrészt növekszik a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet és a nagyteljesítményű erőgépek forgalma, másrészt az olcsóbb, kisebb teljesítményű, "fapados" traktorok iránti igény is bővül. Leginkább az 50-100 és a 101-140 LE közé tartozó teljesítmény-kategóriában nőtt a forgalom, de megugrott a nagyteljesítményű, 261-320 lóerős gépek iránti kereslet is, méghozzá 25 százalékkal. A 320 LE feletti kategóriában is 12 százalékos keresletnövekedés mutatkozott az egy évvel korábbihoz képest. A traktoreladások összességében 26 százalékkal emelkedtek, 2017-ben 2864 erőgép talált gazdára 52,8 milliárd forint értékben.

Forrás: AKI

Minden gép jól fogyott

A talajművelő gépekből is több került a gazdaságokba 2017-ben, mint egy évvel korábban, ezen belül különösen a hengerek, szárzúzók, rézsűkaszák és a tárcsás talajművelők száma növekedett. A szilárd-műtrágyaszórók, a hígtrágya-kijuttatók, valamint a szervestrágya-szórók értékesített mennyisége jelentősen meghaladta a bázisidőszak szintjét. A növényvédő gépeken belül mind a szántóföldi, mind az ültetvénypermetezők eladása nőtt. Az önjáró szántóföldi permetezőgépekből 61 százalékkal többet, 29-et értékesítettek.

EZ IS ÉRDEKELHET
A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 70 százalékát 10 cég adta, a három legnagyobb gépkereskedő pedig az összes magyarországi gépeladás 53 százalékát bonyolította 2017-ben.

.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?