Így vették el a gépek az ember munkáját - Mindent felülmúl, ami az agráriumban történt

Agrárszektor
Az Egyesült Államokban 1850 óta rendelkeznek statisztikai adatokkal a legkülönfélébb iparágakról. Most egy érdekes ábrára bukkantunk, amelyik az elmúlt 65 év munkaerőpiaci folyamatait érzékelteti. Megdöbbentő, ami a mezőgazdaságban történt, amit nem magyaráz az, hogy a nagy fizikai erőkifejtést igyekeztünk csökkenteni a gépekkel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Míg az USA-ban1850-ben a foglalkoztatottak 60 százaléka a mezőgazdaságban dolgozott, addig 2015-re 3 százalékra csökkent az arányuk. Összehasonlításképpen az ipar (manufacturing) az emberek 26 százalékának adott munkát 1850-ben, 2015-re az itt dolgozók aránya 10 százalékra esett. A csökkenés jóval kisebb mértékű. A kereskedelem (trade) a folyamat legnagyobb nyertese, csaknem 11 százalékkal többen dolgoznak most itt, mint 65 éve, de erős a növekedés az oktatás, az egészségügyi és egyéb szolgáltatások terén is, vagyis azokban a szektorokban, ahol ember foglalkozik emberrel.

A gépek tehát a tárgyak előállításában, a termelésben vették át az emberi kéz szerepét, a legdrámaibb változásokat a mezőgazdaságban hozva el. Érdekes, hogy a szintén nagy fizikai erőkifejtést igénylő bányászatban (mining) alig változott az alkalmazott munkások aránya az elmúlt 65 évben. A csökkenés időbeli mértékei az alábbi ábrán követhetőek jól. Érdemes az agriculture (mezőgazdaság) sávjának szűkülési tempóját megfigyelni, szemben a manufacturing (ipar) enyhén változó sávjával.

Ahogy a mezőgazdasági munka mennyisége csökken, úgy hagyják el az emberek a vidéket és áramlanak a városokba. Amikor a munkaképes lakosságnak már csak 3 százaléka foglalkozik az élelmiszer-előállítással (Magyarországon 2017-ben 5%-a), akkor ne csodálkozzunk, ha a fogyasztók nagy részének már elképzelése sincs a termelés körülményeiről. A gépesítés mértéke napjainkban az olyan feltörekvő országokban a leggyorsabb, mint Kína. Itt 1990 és 2015 között a munkaerő bő 33 százaléka hagyta el az agráriumot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06