Csökkenő pályára állt a német gépipar, Kína az élre tör

Csökkenő pályára állt a német gépipar, Kína az élre tör

agrarszektor.hu
Gépgyártásban - beleértve a mezőgépeket is - máris világelsőnek számít Kína, míg az export terén Németország a legnagyobb. Az európai ország azonban egyre inkább szorongatva érzi magát, ezért januárban arra szólította fel a Bizottságot, hogy gondolja át kereskedelempolitikáját Kínával szemben. Eközben az USA, amelyik egyre több német gépet fogad, szintén büntető intézkedésekkel fenyegeti egész Európát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Németország Kína és az USA után a világ harmadik legnagyobb gépgyártó nagyhatalma. 2015 és 2018 között folyamatosan nőtt a gépipari termelése és az exportja is. A mezőgépgyártást is magában foglaló német gépgyártók szövetségének (Verband Deutscher Maschinen und Anlagebau - VDMA) jelentése szerint 2018-ban szűk 225 Mrd eurós termelési volumennel rekordot állított fel a német gépipar. Ehhez képest 2019-ben 3%-kal kevesebb - 218 Mrd euró - termelést produkált a gépgyártás, és 2020-ra is további csökkenést (216 Mrd eurót) prognosztizál a VDMA.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az alábbi grafikonon jól érzékelhető, hogy a termelési értéket tekintve Kína óriási előnyre tett szert az utóbbi években. Részesedése a világ össztermelési értékéből már 33 százalékos.

A termelési kapacitások 90 százalékos kihasználtsága mellett az export csaknem 80 százalékos részarányt ér el Németországban, ám a termelés csökkenésével párhuzamosan a gépek kivitele is 1,1%-kal esett 2019-ben. Kína pedig, amelyik a második legnagyobb exportőr, gyakorlatilag megőrizte az exportvolumenét. 2018-ban Németország az USA-ba és Kínába is nagyjából azonos -19  milliárd eurót kissé meghaladó - értékben exportált gépeket, ezek voltak a legfőbb célpiacai. 2019-ben már nem tudtak ennyit gépet beszállítani az ázsiai országba, a kivitel 0,7 százalékkal zsugorodott 2018-hoz képest. Nem csoda, ha a gépgyártók szövetsége januárban arra kérte az Európai Uniót, hogy gondolja át újra a kereskedelempolitikáját Kínával szemben. Indokként a kínai gépgyártás állami támogatását és védelmét hozta fel.

Eközben az USA-ba irányló német kivitel - dacára annak, hogy ezt Trump elnök folyamatosan sérelmezi és büntetőintézkedéseket helyez kilátsba - jelentős mértékben (+6,2 %) nőtt tavaly. Valóban nyomasztó lehet az Egyesült Államok számára, hogy a termelésben és a kereskedelemben is fokozatosan visszaszorulnak a világpiacon. Az exportot tekintve a németek stabilan őrzik vezető pozíciójukat, a mezőgépek terén a teljes világkereskedelemből 19,1 százalékos részarányt képviselnek. Világpaci részesedésük azonban csökkenő trendet mutat, míg Kínáé növekvőt. Jogosnak látszik az aggodalom, hogy Kína előbb-utóbb átveszi tőlük a vezetést, csak ne szorongassák ennyire a járványok.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?