Új technológia hozhat forradalmi változást a magyar mezőgazdaságban

Új technológia hozhat forradalmi változást a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az egyik legmeghatározóbb technológiai újdonságot ismertető weboldal érhető el 2020. június 9-étől. Az 5G többek között a mezőgazdaság számára is előnyös, írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre. A távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett számos további területen eredményez változásokat. Új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többek közt az iparban, a mezőgazdaságban is, olvasható a NAK oldalán.

Az 5G.hu célja a hiteles és pontos tájékoztatás, a nagy sávszélességű mobilinternet-szolgáltatás lehetséges felhasználási területeinek bemutatása. Az 5G.hu oldalán a következő olvasható: "A digitalizált és hálózatba kötött gépeknek, gyártósoroknak, üzemeknek köszönhetően az ipari termelésben is forradalmi megoldásokat hoz az 5G. Az ilyen gyárak - a vezeték nélküli gyártóelemeknek köszönhetően - akár pár óra leforgása alatt könnyedén átszerelhetők újfajta gyártásra, így valósággá válik az egyedi tömegtermelés. Az 5G segítségével javul közműipari és villamosenergia-hálózatok megbízhatósága, hatékonysága is. A mezőgazdasági termelésbe bevont és 5G hálózatokba kapcsolt érzékelők segítségével hatékonyabbá válik a tápanyagellátás, az öntözés és a növényvédelem, ez pedig hozzájárul az egészségesebb élelmiszerek előállításához."

A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29%-a, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony késleltetéssel.

Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként az idei év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. A magyar kormány a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G hálózat a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként döntő mértékben befolyásolja a versenyképességet is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?