Az oroszok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

Az oroszok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

Űrtechnológiával tenné hatékonyabbá a földi növénytermesztést, csökkentené a műtrágya-felhasználást és növelné meg mintegy 25%-kal a terméshozamokat egy orosz kutatócsapat. A tudósok olyan technológiákat állítanának a mezőgazdaság szolgálatába, amelyeket eredetileg űrkutatásra fejlesztettek ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz Szamarai Nemzeti Kutatóegyetem egy tudóscsoportja azon dolgozik, hogy olyan digitális távérzékelő rendszereket biztosítson a mezőgazdasági gépek számára, amelyek űrbéli kutatásokhoz kifejlesztett technológiákon alapulnak, írta meg a Future Farming. Az űrbéli távérzékelési rendszereket hagyományosan a marsi élet kutatására szokták használni, valamint a Naprendszeren belüli bolygókutatásra. Ezek rendszerint erős optikával és olyan szenzorokkal vannak felszerelve, amelyek többek között a talaj összetételének elemzésére is alkalmasak. A tudósok szerint egy-két innovatív megoldással ezek az eszközök öntözési rendszereket, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági eszközöket is segíthetnének.

A Szamara Egyetem műszaki kibernetikai tanszéke olyan kompakt hiperspektrométert tervezett, amelyet az orosz műholdakra lehetett telepíteni, és azóta is a Föld felszínéről kapott hiperspektrális képek feldolgozására és osztályozására szolgáló neurális hálózatokon dolgozott. A hiperspektrális képek nemcsak a talaj nedvességtartalmát és ásványianyag-tartalmát, de a növénybetegségek jelenlétét, sőt a kártevők terjedésének forrásait is be tudják mutatni.

Azonban kiderült, hogy egy műhold által megszerzett hiperspektrális információk ebben a formájukban nem alkalmasak arra, hogy a precíziós mezőgazdaság hasznára legyenek, ugyanis ezek összegyűjtése időbe telik. Ezért kezdtünk földi hiperspektrális szenzorok fejlesztésébe

- magyarázta Nyikolaj Kazanszkij professzor, a Szamara Egyetem műszaki kibernetikai tanszékének munkatársa.

A szakember elmondta, hogy a földi érzékelőkre vonatkozó követelmények jelentősen eltérnek az űrjárművek hiperspektrális berendezéseinél megszokott követelményektől. Az űrhiperspektrométereknél a lényeg a lehető legnagyobb mennyiségű optikai adat megszerzése, míg a földi érzékelőknél ez messze nem az elsődleges feladat.

A tudósok lapos optikát és nagy mikrorelief elemeket ötvöző érzékelő rendszereket alkalmaznak, amelyek több különböző feladatot is elláthatnak a talaj és a növények állapotára vonatkozó információk megszerzése során. Ezzel a hiperspektrális kamera egy rendkívül egyszerű eszközzé válik, összetettségében a hagyományos videokamerákkal lesz összehasonlítható. Az eszköz kezelője képes elemezni az így begyűjtött információkat, de a jövőben ezt a feladatot az a neurális hálózat fogja végezni, amely akár a mezőgazdasági gépeket is irányíthatja majd.

Nyikolaj Kazanszkij elmondta, hogy az új technológiával például arra is lehetőségük nyílik majd, hogy öntözési berendezésekre is hiperspektrális szenzorokat telepítsenek. A hiperspektrális képek ugyanis sokkal többet mutatnak, mint amit az emberi szem, vagy a hagyományos fekete-fehér, illetve színes képek érzékelni képesek. A szenzor azonnal képes lesz eldönteni, hogy az adott táblán szükség van-e öntözésre, vagy sem. A kutató azt is elmondta, hogy több mint 50 spektrális csatorna használatát tervezik a 0,4-1,05 mikron hullámhossz-tartományban.

A tudósok szerint ez az új technológia "elképesztően okossá" tenné a mezőgazdaságot. A számítások szerint ha csak az oroszországi öntözőrendszereket szerelnék fel ezekkel az új szenzorokkal, már az is 25%-kal növelné a terméshozamokat. Csak viszonyításképpen, Oroszország 2019-ben 120,6 millió tonna búzát termelt. A projekt során a tudósok megfogadták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a szenzorok műszaki tervezése során arra, hogy azok elég egyszerűek és olcsók legyenek ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben lehessen őket alkalmazni a mezőgazdasági gépekben. A hiperspektrális szenzorokat nem csak földi járművekre lehetne felszerelni, a drónokat is el lehetne látni ilyen érzékelőkkel, amelyek így képesek lennének nagyobb földterületek azonnali felmérésére is. A Szamarai Nemzeti Kutatóegyetem mezőgazdasági kara már meg is szerezte a szükséges előzetes hozzájárulásokat ahhoz, hogy kipróbálják a technológiájukat a környékbeli termőföldeken.

A projektjük keretén belül a tudósok támogatást kaptak egy négyéves kutatásra is. Ennek során a technológia kialakítását tervezik, valamint megfelelő algoritmusok megalkotását a hiperspektrális képek rekonstruálására és elemzésére az ideghálózatok mély tanulási módszereivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?