Megszólalt a szakember: az innováció nemcsak a gazdákat, de a döntéshozókat is segíti

Megszólalt a szakember: az innováció nemcsak a gazdákat, de a döntéshozókat is segíti

agrarszektor.hu
A gazdatársadalom az adatgyűjtésnek és az adatfeldolgozásnak egy olyan egy olyan forradalmába lépett, ami óriási segítség lehet abban, hogy a fenntarthatóságot és a gazdasági tevékenységük profitját összhangba tudják hozni - mondta Szalkai Gábor, Bayer Hungária Kft. közkapcsolati és fenntarthatósági vezetője az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember beszélt a drónok mezőgazdasági felhasználásának kérdéseiről és problémáiról, valamint elmondta, hogy a Bayer milyen innovatív megoldásokkal segíti a gazdákat az eredményeik javításában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szalkai Gábor az Agrárszektor 2020 Konferencián elmondta, hogy a világ minden részéhez és a társadalom minden szereplőjéhez hasonlóan idén tavasszal mind a Bayer Hungária Kft., mind a Bayer mint nemzetközi cégcsoport szembesült a koronavírus-járvánnyal. A szakember beszámolt róla, hogy felelősségteljes, élettudományokkal és mezőgazdasággal is foglalkozó vállalatként követik a jogszabályokat, valamint a dolgozóik és a partnereik egészségének védelmében betartanak minden szükséges óvintézkedést.

Szalkai Gábor szerint egy állandóság van a vállalat életében, és ez a változás. A szakember elismerte, hogy tavasszal, Európa hirtelen lezárását követően voltak fennakadások a logisztikában, de mostanra már megtanultak együtt élni ezekkel a szabályokkal, és mindent megtesznek azért, hogy minden általuk gyártott és forgalmazott inputanyag és technológia időben eljusson a gazdálkodókhoz. A Bayer Hungária közkapcsolati és fenntarthatósági vezetője külön kiemelte a Bayer legújabb technológiai újítását, a Climate FieldView nevű rendszerét, amely különösen nagy segítséget jelenthet abban, hogy a termelők a rendelkezésükre álló, összegyűjtött adatokkal folyamatosan monitorozni tudják a termelésüket, és megfeleljenek az összes előírásnak is.

A szakember szót ejtett a drónok mezőgazdasági használatának kérdéséről is, amely - már csak a szabályozása miatt is - egy kifejezetten komplex kérdés. A drónok használatát az Európai Unió is szabályozza, és mivel a drónok a légi növényvédelem hatálya alá esnek, ha ezeket a gépeket mezőgazdasági vagy növényvédelmi célra szeretnék használni a gazdák, akkor nagyon fontos, hogy megfeleljenek a szigorú, de kicsit kihívásokkal küszködő előírásoknak is. Szalkai Gábor kitért rá, hogy nemcsak a drónnak kell alkalmasnak lennie a növényvédő szerek kijuttatására, de a növényvédő szereknek is meg kell felelniük számos kritériumnak.

Kutató-fejlesztő vállalatként azon dolgozunk, hogy a megfelelő formulák és technológiák rendelkezésre álljanak. A szabályozási környezet kialakításában is partnerei vagyunk a döntéshozóknak, hogy egy élhető szabályozás szülessen, és a magyar termelők hozzájuthassanak a legújabb innovációinkhoz

- mondta Szalkai Gábor.

A digitális forradalom kapcsán a szakember ismét elmondta, hogy a Bayernek már Magyarországon is elérhető a termelők részére a Climate FieldView rendszere, ami egy olyan digitális rendszer, ami folyamatosan fejleszthető, bővíthető, és gyakorlatilag a talajok különböző paramétereinek (tápanyag-tartalom, meteorológiai adatok) monitorozásával és gyűjtésével lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdák már a vetés során is szabályozottan, akár táblán belül is differenciáltan tudják a termőföldbe juttatni a vetőmagokat. És ugyanígy minden inputanyagot teljesen szabályozottan, akár egy adott területen belül is differenciáltan, a lehető legnagyobb hatékonysággal tudjanak felhasználni. És a betakarítás idején a termény különböző paraméterei is monitorozhatóak.

Szalkai Gábor szerint ezek azok a digitális innovációk, amivel a Bayer hozzá tud járulni, hogy mind a termelők, mind a döntéshozók megfelelő információkhoz juthassanak. A szakember elmondta, hogy a gazdatársadalom az adatgyűjtésnek és az adatfeldolgozásnak egy olyan egy olyan forradalmába lépett, ami óriási segítség lehet abban, hogy a fenntarthatóságot és a gazdasági tevékenységük profitját összhangba tudják hozni.

Ebben komplex megoldásokkal állunk a partnereink rendelkezésére

- tette hozzá Szalkai Gábor.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?