Így csinálják a profik: ezzel a módszerrel gyomtalanítanak a brit gazdák

Így csinálják a profik: ezzel a módszerrel gyomtalanítanak a brit gazdák

agrarszektor.hu
A brit agrotechnológiai startup, a Small Robot Company (SRC) bejelentette, hogy hivatalosan is elérhető lett a Tom névre keresztelt robotja. Ez a gyártó első kereskedelmi forgalomba kerülő gépe, amit még idén egy másik fog követni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még 2018 márciusában az SRC két díjat is nyert, aminek köszönhetően elkezdhették fejleszteni a később Harry nevet kapó robotjukat, a világ első kombinálható növényeket ültető gépének prototípusát - írta meg a Future Farming. A Harry mögött álló mérnökök, valamint a gazdálkodó Sam Watson és a vállalkozó Ben Scott-Robinson nem csak ebben az egy robotban gondolkodtak, hanem a Tom és Dick névre keresztelt robotpárosban. 2021 végéig mindkét robot kereskedelmi forgalomba fog kerülni, és onnantól a gazdák igény szerint megvásárolhatják, lízingelhetik vagy kibérelhetik azokat.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A Tom nevet kapó multiszenzoros megfigyelő robot legújabb generációja nemrég került kereskedelmi forgalomban Nagy-Britanniában. Az első vásárlók közé tartozik a Lockerley Estate, ahol a robotok kulcsszerepet játszanak a regeneratív gazdálkodási stratégiában, de a Waitrose & Partners és a National Trust is a robotokból. Craig Livingstone, a Lockerley Estate gazdálkodási vezetője elmondta, hogy a gyomnövények, különösképpen a kalászosokat károsító parlagi ecsetpázsit elleni védekezés vagyonokba kerül a mezőgazdasági ágazatnak. A növény gyomirtókkal szemben kialakult ellenállása pedig különösen megnehezíti a gazdák dolgát. A szakember szerint a SRC robotja valódi esélyt ad nekik arra, hogy felhagyjanak a mesterséges adalékanyagok használatával, és egy regeneratív gazdálkodási modellre váltsanak.

A Small Robot Company első szolgáltatása Tom használatával a gyomirtás lesz, aminek a terepi tesztjei most futnak. Az eljárás során Tom megvizsgálja a növényeket, és ha talál gyomnövényt, azt a Dick nevű, prototípus gyomtalanító robot megsüti. Dick nem használ semmiféle vegyi anyagot, a gyomnövényeket a Rootwave által kifejlesztett technológiát használva, elektromos árammal pusztítja el. Dick 2021 őszén kerül kereskedelmi forgalomba.

Tom szolgáltatásai hektáronként 15 fontba (6 ezer forintba) fognak kerülni, és a gyomok monitorozásán kívül a búza fejlődését is figyelni fogja. A robot naponta akár 20 hektárnyi területet is képes felmérni, méghozzá emberi felügyelet nélkül. Az SRC tervei szerint Tom a jövőben több forrásból fog adatokat gyűjteni, így például mikrofonjaival rögzíteni fogja a környezetében a madarak énekét és a beporzó rovarok zümmögését, de a talaj egészségét és a biológiai sokféleséget is mérni fogja. A gyártó úgy tervezi, hogy 2023-ra a Tom robotok Nagy-Britannia 100 gazdaságában, összesen 22 ezer hektáron fognak szolgálatot teljesíteni, 2024-re pedig Nagy-Britanniában, Észak- és Dél-Amerikában összesen 62 ezer hektárt fognak felügyelni az egységek.

(A cikkben szereplő képek és videók a Small Robot Company tulajdonát képzik.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?