Ez elképesztő: így spórolhatnak a növényvédő szereken az élelmes gazdák

Ez elképesztő: így spórolhatnak a növényvédő szereken az élelmes gazdák

agrarszektor.hu
A Solinftec, a mesterséges intelligencia és fenntartható mezőgazdasági megoldások területén működő vállalat, közzétette a Solix névre keresztelt permetezőrobot első kereskedelmi szezonjának eredményeit. A 2024-es termesztési időszakban 50 robot dolgozott Indiana és Illinois államok gazdaságaiban, több mint 65 millió növényt felügyelve. A cég jelentése szerint a gép használata jelentős előnyökkel járt a termelők számára - írta meg a Future Farming.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A Solix permetezőrobot az év elején lett elérhetővé a mezőgazdasági termelők, szövetkezetek és kiskereskedők számára, autonóm módon ismeri fel és permetezi a gyomnövényeket. A Solix négy napelemmel működik, amelyek a meghajtó- és permetezőrendszert táplálják. Emellett folyamatosan adatokat gyűjt és továbbít a termelőknek a növényállományról, a gyomok és betegségek jelenlétéről, a rovarok előfordulásáról és a tápanyaghiányokról. A vállalat beszámolója alapján a robot alkalmazása akár 98%-os csökkenést eredményezett a gyomirtószer-felhasználás terén, miközben a potenciális terméshozam akár 10%-kal is növekedhetett olyan növények esetében, mint a búza, a kukorica, a pattogatott kukorica és a szójabab.

 

A Solinftec folyamatosan fejleszti a Solix technológiát. Augusztusban, az Iowa állambeli Boone-ban megrendezett Farm Progress Show-n mutatták be legújabb innovációjukat, a Solix dokkolóállomást. Ez az új fejlesztés lehetővé teszi, hogy a Solix Ag Robotics teljesen önállóan működjön a szezon során, kézi utántöltés nélkül. A vállalat tervei szerint 2025-re a Solix platformot további államokra is kiterjesztik az Egyesült Államok középső régiójában, ezzel is bővítve a technológia elérhetőségét a gazdálkodók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?