Gyomirtás felsőfokon: így szabadulnak meg a legagresszívabb gazoktól az olaszok

Gyomirtás felsőfokon: így szabadulnak meg a legagresszívabb gazoktól az olaszok

agrarszektor.hu
A FreshPlaza nemrég arról számolt be, hogy már Olaszországban is elérhető a francia Naïo Technologies vállalat precíziós robotgyomlálója, a "Dino", ami kifejezetten zöldségföldek nagy volumenű gyomlálására lett kifejlesztve. Idén ősztől már az olasz gazdák is megvásárolhatják az innovatív Dino robotgyomlálót, amit - helyi forgalmazója - az Olasz Mezőgazdasági Konzorcium (Consorzi Agrari d'Italia - CAI) szeptemberben egy gyakorlati bemutatón is megismertetett a szélesebb közönséggel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez az autonóm robotmunkagép képes az RTK GPS rendszerének és szenzorainak segítségével az adott növénykultúrához legjobban igazodva, 2 cm-es pontossággal, mechanikus gyomlálást végezni, akár 8-10 órán keresztül is - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Teljes kihasználás mellett 10 óra alatt 4 hektár gyomlálására képes. Az 1,25 tonnás gép hajtásáért négy független elektromotor felel. Intelligens vezérlése mellett széleskörű felhasználhatósága teheti még népszerűbbé: tetszőlegesen felszerelhető ujjas gyomlálóval, "L" alakú saraboló pengével, vagy épp lúdtalp alakú kapával. Kiválóan használható salátafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, fűszernövények és még sok más zöldségkultúra sorközműveléséhez.

Ahhoz, hogy a körülbelül 220 ezer dollárba (68 millió forintba) kerülő Dino robotgyomláló működtetése gazdaságos legyen, a CAI szakembereinek számításai szerint körülbelül 20-30 hektáros parcellára lenne szükség. Pont ezért a gyártók és a forgalmazók nem is a robot értékesítését, hanem bérbe adását tekintik elsődleges üzleti modellnek, melyben a gép mellett a gazda tanácsadást is kaphatna - illetve ez a modell teszi lehetővé, hogy a robot mindig a legfrissebb szoftverrel és automatikával üzemelhessen.

(Címlapkép forrása: Naïo Technologies)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06