Az olaszok meglépték: őrület, mi várhat a szőlőültetvényekre  a jövőben

Az olaszok meglépték: őrület, mi várhat a szőlőültetvényekre a jövőben

agrarszektor.hu
A Maschio Gaspardo olasz gyártó ICARO X4 robotja nemcsak önállóan navigál a szőlőültetvényeken, hanem UV-C sugárzás segítségével meghatározza a legjobb időpontot a káros gombák, például a botritisz és a lisztharmat elleni küzdelemre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olasz Maschio Gaspardo ICARO X4 névre keresztelt robotja már nemcsak arra képes, hogy UV-C sugárzással kezelje a szőlőültetvényeket, hanem arra is, hogy eldöntse, mikor van szüksé a beavatkozásra - írta meg a Future Farming. A kezeléshez a robot két oldalán, a tengelyek között olyan panelekkel van felszerelve, amelyek szárnyakhoz hasonlóan ki- és behajthatók. Működés közben a panelek a szőlő teteje fölé hajolnak, és az optimális kezelés érdekében néhány centiméterre a levelektől megállnak. A robotot egy kis Kohler kéthengeres dízelmotor hajtja, amelyhez egy generátor tartozik, amely tölti az akkumulátorokat, ha azok lemerülnek. A 70 literes dízelüzemű tartályával az ICARO X4 akár napi 24 órán keresztül és három egymást követő napon keresztül is képes folyamatosan dolgozni. A navigáció a belső 3D érzékelőkkel kombinált RTK-GNSS segítségével valósul meg.

Az elképzelés lényege, hogy a robot képes legyen önállóan navigálni a szőlőültetvényen, és ami még fontosabb, saját időjárási állomása és helyben betanított algoritmusai segítségével, olyan tényezők alapján, mint a páratartalom és a hőmérséklet, eldönteni, hogy mikor az optimális pillanat a gombák UV-C sugárzással történő leküzdésére. A gyártó szerint egy ilyen robot körülbelül 10-15 hektárnyi szőlőültetvényt képes gombamentesen tartani, ami 50-70%-kal csökkentheti a gombaölő szerek használatát. Mindez azonban a borászok számára mintegy 115 ezer eurós (44,7 millió forintos) árcédulával jár, robotonként.

Más gyártók is felfedezték már ezt a megoldást

Az már egy ideje ismert, hogy az UV-C fény hatásos a szőlő veszedelmes gombabetegségei, így a lisztharmat és a botrítisz ellen, és ezen a tudáson felbuzdulva több vállalkozás is robotfejlesztésbe kezdett már. Az amerikai Cornell AgriTech még 2019-ben kezdett együttműködésbe a norvég Saga Robotics-szal, hogy ez utóbbinak Thorwald névre keresztelt robotját minél hatékonyabbá tegyék. 2022 elején pedig azt jelentették, hogy a végéhez közelednek a robot terepi tesztjei, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyancsak 2019-ben kezdődött az angol Antobot és a holland CleanLight együttműködése. A szintén UV-technológiát alkalmazó robotot úgy tervezték, hogy a fóliasátrakban és a szabadföldi területeken működjön. Ez a gép azonban "csak" körülbelül 4 hektárnyi termőterületen képes megőrizni a növények egészségét, igaz, a gyártók is inkább szolgáltatásként forgalmazzák, hogy ezzel a kisebb gazdaságoknak is esélyt adjanak a technológia kipróbálására és adaptálására.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29