Ilyen új gépek tarolhatják le a földeket hamarosan: durva, mire képesek

Ilyen új gépek tarolhatják le a földeket hamarosan: durva, mire képesek

agrarszektor.hu
A dán FarmDroid elindította FD20 nevű egységéhez a spot-applikációs rendszert. Ezeket a robotokat eredetileg biogazdálkodók számára fejlesztették ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FarmDroig spot-applikációs rendszerrel bővítette a biogazdálkodók számára kifejlesztett robotját. Mint írták, a mezőgazdaságban a káros vegyszerek használatának fokozott csökkentésével a robot a hagyományos gazdálkodóknak is segíthet - írta meg a Future Farming. A cég közleményéből az is kiderült, hogy a spot kijuttató rendszer drasztikusan csökkenti a vegyszerek használatát, hiszen az egyes növények pontos helyzetének ismeretében közvetlenül az érintett növényre permetezhetnek vele. A FarmDroid hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú kijuttatáshoz csak kis mennyiségű vegyszerre van szükség. Ahogy fogalmaztak,

ezzel ki lehet küszöbölni, hogy az egész szántóföldet permetezni kelljen a gyomirtás miatt, mert a szántóföld többi része már mechanikus gyomirtással is tisztán tartható lesz.

A fejlesztések itt nem értek véget

A dán vállalat mostantól egy DFW nevű kettős első kerékrendszert is kínál a termelőknek. A gazdálkodók ezzel egy olyan négykerekű FD20-as robotot kapnak, ami a vetési munkálatok során egy plusz sort jelent számukra. Az eredeti modell első kereke ugyanis csak egy sávot hozott létre a szántóföldön. A FarmDroid szerint az új rendszer alkalmasabb a magágykészítésre, és kisebb sortávolsággal való munkavégzéshez is igazítható.

Problémásabb terepen is boldogul

A FarmDroid jelenleg egy AFW nevű aktív első kerékrendszerrel is rendelkezik. Az AFW-t választó gazdálkodók egy aktív első kerékkel ellátott FD20-as robotot kapnak. Ezt úgy tervezték, hogy dombos és rögös terepen is tudjon dolgozni. A dombos terep kompenzálására a robot első kereke mindkét irányba dönthető, így a gép képes az erősebb lejtésű földeken is dolgozni.

Az AFW rendszer folyamatosan figyeli a két motoron lévő nyomást, és kiegyenlíti azt, hogy a nyomás mindig fele-fele legyen. Ha a robot azt érzékeli, hogy az egyik motor 60%-os, a másik pedig csak 40%-os teljesítményt használ, akkor az első kereket egy bizonyos szögbe dönti, így a nyomás kiegyenlítődik, és mindkét motor 50%-os teljesítményt használ. A termelők egy meglévő robotot aktív első kerékkel ellátott modellre cserélhetnek, vagy az FD20-at kezdettől fogva aktív első kerékkel konfigurálhatják.

(A címlapkép csak illusztráció.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?