Nagy ötlettel állt elő a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a gépeiket

Nagy ötlettel állt elő a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a gépeiket

agrarszektor.hu
Sikeres tesztet hajtott végre a John Deere Németországban. A nagy mezőgazdasági gépgyártó cég arra volt kíváncsi, mi történik akkor, ha ugyanabba a traktorba különféle üzemanyagokat tankolnak. A szenzorok azonban képesek voltak azonosítani az egyes üzemanyagokat - és ezek keverékeit is -, és úgy irányítani a motorbeállításokat, hogy a kibocsátások továbbra is megfeleltek a Stage V feltételeinek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A John Deere a kísérletet a Kaiserslauterni Műszaki Egyetemmel és a TFZ-vel (a német magánpilóta engedélyt kiadó szervezet) közösen végezte, és arra voltak kíváncsiak, hogy a gyártó egyik legáltalánosabb, legjellemzőbb traktorja, a 6135 R modell képes-e kezelni többféle üzemanyagot - írta meg a Future Farming. A kísérlet során a gázolaj mellett a biodízelt és a növényi olajokat is tesztelték. A biodízeleknek azonban megvan az a hátrányuk, hogy drágábbak a hagyományos gázolajnál. És ha a gazdáknak egy speciális motort kell beszereltetniük a gépeikbe ahhoz, hogy képesek legyenek ezzel az üzemanyaggal is működni, az bizony nem fogja népszerűbbé tenni a biodízeleket.

A kísérlet azonban nem csak azt mutatta meg, hogy a John Deere traktorában levő mostani motor igenis képes biodízellel és repceolajjal is operálni, de az is kiderül, hogy a jelenlegi beépített szenzorok fel tudták ismerni, épp milyen üzemanyagot (vagy ezek milyen keverékét) töltöttek a tankba. A résztvevők emellett arra is képesek voltak, hogy apróbb módosításokat eszközöljenek a motorbeállításokban, amelyeknek köszönhetően a traktor továbbra is a Phase V kibocsátási határértékein belül tudott maradni.

A Kaiserslautern Műszaki Egyetem nemrég egy új megoldást fejlesztett ki a részecskeszűrők növényi olajos üzemanyagokkal történő regenerálására. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a repceolaj és a repceolaj-dízel keverékek jelentős mértékben csökkentik a motor károsanyag-kibocsátását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?