Érik az üzemanyagválság Európában: krízis várható a következő hónapokban?

Érik az üzemanyagválság Európában: krízis várható a következő hónapokban?

agrarszektor.hu
Nem tartja elképzelhetetlennek az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője, hogy nyáron üzemanyag-hiányos időszakok lehetnek Európában. Mint fogalmazott, mivel a koronavírus-járvány alatt nagyon nagy mennyiségű finomítói kapacitást zártak be, ezért az elmúlt fél-egy év során nagyon gyorsan nőtt a kereslet az üzemanyagokra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője nem tartja elképzelhetetlennek, hogy nyáron üzemanyag-hiányos időszakok lehetnek Európában. A szakértő kifejtette, hogy mivel jelenleg a globális dízel- és benzinkészletek jó pár éves mélyponton vannak, és ez igaz az Európai Unióra is, nem zárható ki ennek a lehetősége - olvasható az Infostart oldalán.

Nagyon gyorsan nőtt a kereslet az üzemanyagokra az elmúlt fél-egy év során, miután a koronavírus-járvány alatt nagyon nagy mennyiségű finomítói kapacitást bezártak. Jelentős kínálatszűkület alakult ki, közben a kereslet erős

- fejtette ki Pletser Tamás.

Az elemző elmondta, hogy egyelőre még nem lehet látni, hogy az orosz kereskedelmi tilalom inkább a keleti vagy inkább a nyugati európai vidéket sújtja-e, mivel a hatások csak 3 hónapos késéssel jelentkeznek. Pletser Tamás szerint az már látszik, hogy az Amszterdam-Rotterdam-Antwerpen háromszögben olyan alacsony szintre csökkentek a készletek, hogy a készletezési díjak is teljesen bezuhantak.

Nincs mit tárolni, nincs mit készletezni. Ez pedig - ha igaz a teljes nyugati régióra - kihat a keleti régióra is

 - tette hozzá Pletser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője az európai embargóra adott piaci reakcióról is beszélt. Elmondása szerint olaj- és olajtermékár-emelkedés keletkezett. A dízel és a nyersolaj közötti árrés soha nem látott magasságba emelkedett, 70-80 dolláros szintekre hordónként - mutatott rá Pletser Tamás. Arra a kérdésre, hogy lesz-e változás az olajkitermelési adatokban, arról a szakértő azt mondta, a beruházások sokasodnak, viszont azért látható főként a tengerentúlon egyfajta boszorkányüldözés az olaj és a gáz ellen, ami miatt "pozitív" az árvárakozás az olajra és a gázra nézve. Pletser Tamás szerint a magyar árbefagyasztás nem hat erre a szituációra, az viszont biztos, hogy a jelentős hatósági és piaci árkülönbség nehéz helyzetbe hozza a Molt, az árbefagyasztás az ellátásnak tehát nem tesz túl jót.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?