Óriási károkat okozhat ez az állat a földeken: így tartanák távol őket a profi gazdák

Óriási károkat okozhat ez az állat a földeken: így tartanák távol őket a profi gazdák

agrarszektor.hu
Forradalmi módszerrel védekezhetnek a jövőben az amerikai szőlősgazdák és gyümölcstermesztők a kártevő madarak ellen. A megoldás alapját egy olyan kamerás megfigyelőrendszer alkotja, amely riasztás esetén drónokat indítana a madarak elűzésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Washingtoni Állami Egyetem (WSU) kutatócsoportja olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével kamerákkal figyelnék a kártevő madarak felbukkanását a szőlőültetvényeken, illetve a gyümölcsösökben. Ilyen jellegű madarak észlelése esetén a rendszer automatikusan drónokat indítana azok elűzésére, majd a gépek visszatérése után a rendszer visszaállna megfigyelő módba - olvasható a Future Farming oldalán. A tanulmányhoz a csoport két külön tesztet végzett: felmérték a madarak észlelését és a drónok automatikus telepítését. A szakembereknek néhány év alatt sikerült kifejlesztenie egy olyan kamerarendszert és algoritmust, amely felismeri a madarakat, és meg is számolja őket, ahogy azok megjelennek a mezőkön. A drónokat illetően a WSU kutatói nagyon kicsi gépeket alakítottak át és telepítettek a repülési tesztekhez kis parcellákra, szimulált madarakkal.

Az már most látszik, hogy több évbe fog telni, mire ez a különleges technológia kereskedelmi forgalomban elérhetővé válik a termelők számára, mivel egyelőre még számos akadály áll fenn az alkalmazása körül. Egyebek mellett meg kell még oldani annak a biztosítását, hogy a technológia méretarányosan működjön, megfeleljen a szövetségi drónszabályozásnak, és akkor is el tudja riasztani a madarakat, ha a drónok viszonylag gyakran repülnek, és az állatok megszokják őket.

Ez az automatizálási kutatás a harmadik a WSU által a drónokkal és a madárkártevőkkel kapcsolatban végzett három tanulmányból álló sorozatban. Az első azt mutatta, hogy a kézzel működtetett, véletlenszerű repüléseket végző drónok képesek elűzni vagy távol tartani a madarakat a szőlőültetvényektől. Megállapították, hogy a drónok bevetése negyedére csökkentették az ültetvényeken felbukkanó madarak számát.

A második projekt megmutatta, hogy a madarak elűzése milyen hatással lehet a terméshozamra. A kutatók nyomon követték azokat a földeket, ahonnan "kézi megoldással", azaz közvetlenül röptetett drónokkal űzték el a madarakat. A kutatók megállapították, hogy ezeken a földeken mintegy 50%-kal csökkent a sérült gyümölcsök száma.

További megoldás lehet, ha a drónokat ragadozókhoz hasonlóvá tehetnénk, vagy olyan fényvisszaverő propellerekkel szerelnénk fel, amelyek igazán fényesek

- jelentette ki Manoj Karkee, a WSU Biológiai Rendszertechnika Tanszékének docense és a tanulmány szerzője.

A szakember azt tervezi, hogy találkozik a termelőkkel, technológiai cégekkel és más érdekelt felekkel, hogy megkezdjék a következő lépéseket a kereskedelmi forgalomban kapható automatizált drónrendszer kifejlesztése érdekében. Ahogy fogalmazott, ha a drónokat a ragadozókhoz hasonlatossá alakítanák, valamint fényvisszaverő propellerekkel szerelnék fel, az segítene a madarak távoltartásában a szőlőbirtokokon és a gyümölcsösökben. Manoj Karkee ugyanakkor elismerte, hogy a megoldás műszaki paramétereinek letisztázása még éveket vehet igénybe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?