Hihetetlen, de igaz: így próbálnák megfékezni az erdőtüzeket a jövőben

Hihetetlen, de igaz: így próbálnák megfékezni az erdőtüzeket a jövőben

agrarszektor.hu
A klímaváltozással járó hőhullámok fokozzák az erdőtüzek kockázatát, melyek világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek. Bár leginkább a trópusi és boreális régiók vannak veszélyben, a tavaszi és nyári időszakban Magyarországon is fordulhatnak elő erdőtüzek - idén júliusban a Bükkben emésztett fel jelentős területet egy futótűz. Mivel a száraz, fás, bozótos területeken a lángok gyorsan terjednek, a tűz mielőbbi észlelése és a tűzoltás megkezdése kulcsfontosságú az erdőterület védelme érdekében. Ebben nyújthat segítséget a Vodafone felhő alapú IoT riasztórendszere, amely még az "aranyórában" lehetővé teszi a reagálást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tavaly Szardínián és a Földközi-tenger más térségeiben több erdőtűz is pusztított, összesen 20 ezer hektáron csaptak fel a lángok. A tüzek következtében ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát és 30 millió méh veszett oda. Az ehhez hasonló erdőtüzek a globális CO2-kibocsátás 20%-áért felelősek, leküzdésük pedig nagyjából 5 milliárd dollárba kerül.

A Vodafone Business ezért egy új, IoT-alapú ultrakorai erdőtűz-észlelő rendszert állít fel Szardínia azon régiójában, amelyet 2021 nyarán az erdőtüzek leginkább sújtottak: a Mesh Gateway hosszú élettartamú, alacsony fogyasztású, nagy hálózati kiterjedésű (LPWAN) érzékelői a fákra helyezve az úgynevezett parázslási fázist detektálják, így az előtt riasztanak, hogy a tűz elterjedne. Ez jelentősen lerövidíti a reakcióidőt és segít megóvni az erdő többi területét a gyorsan terjedő futótüzektől. A felhőalapú megoldás legnagyobb előnye, hogy sokkal gyorsabb riasztja a hatóságokat, mint például a kamerás vagy műholdas rendszerek.

A Vodafone számos korábbi intézkedése szolgálta már a környezetvédelem és a fenntarthatóság ügyét. 2021 júniusa óta a Vodafone európai hálózata 100%-ban megújuló energiával működik, 2022 tavaszán pedig a 10 Millió Fát Alapítvánnyal együttműködésben a Vodafone Magyarország országszerte 1600 facsemete elültetést kezdte meg. Az IoT megoldások egyik úttörőjeként folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel a digitalizációt kihasználva is hozzá tudunk járulni ezekhez a társadalmileg hasznos ügyekhez. Bízunk benne, hogy a Mesh Gateway érzékelői a jövőben segítséget jelentenek majd a pusztító erdőtüzek elleni küzdelemben

- mondta Dobó Mátyás, a Vodafone vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?