Még nincs vége: 400 hektáron égett a növényzet Vas megyében

Még nincs vége: 400 hektáron égett a növényzet Vas megyében

agrarszektor.hu
Ma reggelre - úgy tűnik - a tűzoltóknak sikerült végleg megfékezniük a Vas vármegyében, Csönge és Kenyeri környékén két napja tomboló hatalmas tüzet. Mint ismeretes, szombat délelőtt a szakemberek már azt hitték, véget értek a fő oltási munkálatok, ám estére újra lángra kapott a kiszáradt növényzet.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

2024. szeptember 7-én a Katasztrófavédelem azt jelentette, hogy a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a tüzet Vas vármegyei Csönge térségében, a Vönöck és Kenyeri közti területen. Ekkor már csak foltokban égett az aljnövényzet, és mindenki azt hihette, véget ért a veszélyhelyzet. Sajnos estére újra lángra kapott a kiszáradt növényzet, így tűzoltókon kívül a Magyar Honvédségnek is be kellett csatlakoznia az oltási műveletekbe. 

A legfrissebb jelentések szerint vasárnap reggel 7 ótára sikerült ismét eloltaniuk a tüzet Csönge külterületén, ahol 400 hektáron égett aljnövényzet, bozótos, szalmabálák és erdős terület. A Vönöck és Kenyeri közötti területen négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak a lángok megfékezésén. Jelenleg is zajlanak a munkálatok, hogy megtalálják és eloltsák a még izzó részeket, megelőzve ezzel a visszagyulladást - olvasható a Vaol.hu oldalán.

A délelőtt során a farádi önkéntes tűzoltók osztották meg, hogy újra erősödőben van a szél Csönge térségében, ezért tartálykocsikra, lajtos kocsikra lenne szükség, hogy nehogy újra lángra kapjanak a gócpontok. Azóta a Magyar Honvédség H225 helikoptere is megérkezett az oltáshoz. A portál információi szerint a beledi horgásztóból viszi a vizet és oltja a gócpontokat.

Szuhogyi-Balogh Nikoletta főhadnagy az MTI-nek elmondta: a tűz megfékezésén négy vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói dolgoztak, még mindig zajlanak munkálatok a helyszínen, az izzó területek keresésével az ismételt visszagyulladást szeretnék elkerülni. A tűzoltóknak szombaton Kenyeri határában sikerült megvédeniük egy szarvasmarhatelepet, a füst miatt lezártak egy mellékutat, de települést közvetlenül nem veszélyeztett a tűz, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

FRISSÍTÉS: Ágh Péter, államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a Facebook-on megjelent posztjában elmondta,hogy a katasztrófavédelem munkatársai, akik felelnek a védelem irányításáért, ismertették az aktuális helyzetet. Azt mondják, hogy jelenleg lánggal égés nincs, de izzó gócok vannak. Sok függ az időjárástól és a széltől. Légi és földi úton igyekeznek helytállni a védekezés résztvevői.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31