Ilyet még nem láttál: őrület, mit művel ez a robot a paradicsommal

Ilyet még nem láttál: őrület, mit művel ez a robot a paradicsommal

agrarszektor.hu
A világ első kétkarú autonóm paradicsomszüretelő és csomagoló robotját ismerhette meg a nagyközönség 2022 júniusában az amszterdami GreenTech - kertészeti csúcstechnológiákat felsorakoztató - kiállításon. Az innovatív GRoW szüretelő robot debütálása elsöprő sikerű volt, ugyanis a kiállítás robotversenyén való részvételével egyből az első helyezést is magáévá tette a Ridder és a MetoMotion vállalat közös fejlesztése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A GRoW (Greenhouse Robotic Worker) egy olyan forradalmi és többfunkciós kétkarú paradicsombetakarító robot, amely a szedési költségek csökkentésére, a szedés minőségének javítására és a rendelkezésre álló munkaerőtől való függőség csökkentésére jött létre - írja a FruitVeB. A GRoW szüretelő robot az újabb ékes példája annak, hogy jelentős sikereket és eredményeket lehet elérni a technológiai fejlesztések terén (is) a vállalatok közötti kooperációval és az újra való nyitottsággal. Az együttműködés, az intelligens robotrendszerek fejlesztésében és gyártásában úttörő izraeli MetoMotion, valamint a kertészeti technológiák globális vezetőjének számító, és kiterjedt szolgáltatási hálózattal rendelkező, holland Ridder vállalat között született meg. 

A kooperáció lényege és sikere itt is abban rejlik, hogy mindkét fél a saját területéről és tudásából tette bele a legjobbat a közös cél érdekében. Joep van den Bosch, a Ridder informatikai igazgatója azt mondta, hogy a MetoMotion a fejlesztésre és a gyártásra fog összpontosítani, a Ridder pedig a GRoW marketingjével, értékesítésével és szervizelésével foglalkozik majd. Adi Nir, a MetoMotion alapítója és vezérigazgatója a következőket nyilatkozta a GRoW-al kapcsolatban: A technológiai fejlődés gyorsasága lehetővé teszi, hogy a robotika már rövid távon is jelentősen hozzájáruljon a kertészethez. Ennek köszönhetően született meg a paradicsomszüretelő robot ötlete, amely a betakarítás mellett a paradicsom fürt kezelését is automatizálja. 

Fokozatosan arra a következtetésre jutottunk, hogy a GRoW-ot két karral kell felszerelni, hogy még gyorsabban tudjon szedni és gyűjteni. Ezáltal a termelő képes 80%-át is megtakarítani a kézi szüreteléssel töltött munkaóráknak, miközben a robot által továbbra is biztosított betakarítás folytonossága. A paradicsom leszedése mellett a GRoW fedélzeti dobozoló rendszere a paradicsomokat ládákba rakja és a megfelelő kocsikra helyezi.  

EZ IS ÉRDEKELHET

A GRoW vezetői rendszere fejlett LiDAR biztonsági szenzorokkal (lézeres távérzékelővel) van ellátva és képes precízen, a termelő igénye szerinti érettségi fokra beállítva szüretelni a fürtöket. Nagy előnye, hogy az éjjellátó szenzoroknak köszönhetően alkalmas az állandó munkavégzésre. Az éjszakai szüreteléssel reggelre már készen is állhatnak a fürtök a szállításra, ugyanis a robot autonóm módon dobozolja és továbbítja is a stószokat a kihordó kocsinak. Mesterséges intelligencián nyugvó szoftvere képes önmagát is tanítani, hogy a szüretelés közben folyamatosan fejlődve, egyre nagyobb hatékonyságot tudjon elérni fürtről-fürtre, ezzel végső soron pedig pénzt és időt megtakarítva a termelőnek.

Címlapkép forrása: Ridder YouTube-csatorna.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?