Durva, mire készülnek az amerikaiak: ez a gép óriási változást hozhat a földeken

Durva, mire készülnek az amerikaiak: ez a gép óriási változást hozhat a földeken

agrarszektor.hu
Amerikai tudósok egy olyan mezőgazdasági robotot hoztak létre, amely fedélzeti érzékelőivel különféle adatokat képes gyűjteni. A robot valójában egy kisebb méretű traktor, ezért a tervezői szeretnék, ha a későbbiekben különféle felszerelések is csatlakoztathatóak lennének rá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az amerikai Nebraskai Egyetem (UNL) növénytudósai és biológiai rendszerekkel foglalkozó mérnökei közösen dolgoztak egy olyan eszköz megépítésén, amely a fedélzeti érzékelők segítségével képes adatokat gyűjteni. A robot olyan dolgokat tud mérni, mint a fényvisszaverő képesség, a növény magassága, a hőmérséklet és a páratartalom - olvasható a Future Farming oldalán. Az automatizált rendszer a Flex-Ro nevet kapta, ami a rugalmas robot rövidítése, és az UNL biológiai rendszermérnöki tanszéke építette. Az autonóm Flex-Ro idén nyáron került először a szántóföldre.

A Flex-Ro voltaképp egy kisebb méretű traktor, amely számos érzékelővel rendelkezik, hogy a fenotípusos mérések elvégzéséhez a talajszinthez közelebbi méréseket végezzen. A csapat idei célja, hogya robot

fenotípusos adatokat gyűjtsön a fedélzeti érzékelőkkel, például egy RGB (piros, zöld, kék) kamerával, egy spektrométerrel a fényvisszaverődés mérésére, hőmérséklet- és páratartalom-érzékelőkkel, valamint ultrahangos érzékelőkkel a magasság mérésére, miközben összehasonlítja mindezeket Spidercam méréseivel.

Megalkotói azt szeretnék, ha a Flex-Ro-t többféle célra is alkalmas lenne, ezért úgy építették fel, hogy moduláris legyen. Az ipari partner, a Farmobile, lehetővé tette a csapat számára, hogy nyomon kövesse és lejátssza a Flex-Ro robot útvonalait a terepen. A robot vezérlési architektúrája lehetővé teszi számos, a polcról beszerezhető technológiai termék egyszerű integrálását. A csapat a robotot emellett takarónövények vetésére is szeretné használni, egy ömlesztett vetőmagtartály felszerelésével.

Santosh Pitla egyetemi docens elmondta, hogy elképzelései szerint a gépek teljesen önállóak lehetnek, miközben egy ember felügyeli őket. A Flex-Ro akadályérzékelőkkel van ellátva, hogy a robot ne fusson bele tárgyakba, és a robotot utánfutóval kellene a szántóföldre vinni, mondta. A csapat úgy véli, hogy a Flex-Ro olyan termék lehet, amely a jövőben mind a néhány hektárnyi parcellával rendelkező kutatóknak, mind pedig a több ezer hektárnyi parcellával rendelkező gazdáknak is komoly segítséget nyújthat. Mielőtt azonban ez megtörténhetne, még le kell küzdeni néhány akadályt. Több valódi szántóföldi tesztelésre van szükség, mielőtt elkezdődhet a következő lépés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?