Itt a svédek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt a svédek nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Autonóm, elektromos és ultrakompakt traktort tervezett a svéd CAKE nevű cég. Az új robotjármű a kisebb méretű gazdaságok számára kínálna alternatívát a nagyobb, hagyományos gépekkel szemben. A cég közleménye szerint az általuk megálmodott robottraktor képes arra, hogy minden nap, egész nap segítse a gazdákat a szántóföldeken, az ültetvényeken vagy éppen az üvegházakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elektromos és ultrakompakt robottraktorral rukkolt elő a svéd CAKE. A gép tervezője, Fanny Jonsson szerint a traktor mobilitási megoldást jelenthet a regeneratív mezőgazdaság számára. A Kibb névre keresztelt jármű ugyanis egy olyan, fizikailag és kémiailag nem zavaró gép, amely egész nap segítheti a gazdákat a szántóföldeken, az ültetvényeken vagy az üvegházakban - olvasható a Future Farming oldalán. A traktorra számos tárolóállvány, kosár, lekötő heveder, vontatott és egyéb eszköz felszerelhető. A szakember még néhány speciális eszközt is tervezett, például egy olyan ültetőfelszerelést, amely képes arra, hogy működés közben a lehető legkevésbé bolygassa a talajt.

Maga a jármű egy elektromos, autonóm traktor, amely finoman mozog a gazdaságban sofőrrel vagy anélkül. A CAKE a jármű autonóm rendszeréhez használt technológiáról nem közölt részleteket, azt azonban elárulták, hogy Fanny Jonsson a projekthez a környezeti értékekben és a környezet iránti tiszteletben találta meg az inspirációt. A Kibb szó egyébként a svéd Gotland sziget Gutniska dialektusában azt jelenti, hogy ökör, és egyszerre szimbolizálja a jármű erejét és a természet szelídségét.

A tervezés során fontos szempont volt a moduláris felépítés: az alkatrészek könnyen cserélhetők, így a végfelhasználó számára mindig naprakész termék biztosítható. Azzal pedig, hogy a robottraktorral rendelkezők számára is lehetővé válik az alkatrészek cseréje és a termék frissítése, az élettartam az iparág jelenlegi elavulási ciklusain túl is meghosszabbodik.

Az egyszerű kialakítás a járműhöz szükséges lényegét ragadja meg. Ahogy a CAKE közleményében közölte,

a járművet úgy terveztük, hogy a lehető legkisebb hatást keltse, de mégis a felhasználó számára biztosítsa a szükséges teljesítményt és képességeket. Finoman és magabiztosan mozog a gazdaságban, tiszteletben tartva a talajt és a környezetét.

A Kibb megalkotása során az is elsődleges szempont volt, hogy azokat az anyagokat kell hasznosítani, ami megtalálható az országban. Gumiabroncsai a Skandináviában elterjedt pitypangból származó gumiból készülnek: a pitypangnak ugyanis van olyan fajtája, amely gyökerében gumit tartalmaz. A járműhöz használt műanyagok a Svédországban helyben termesztett lenmagból készülnek. A traktor vázához és egyéb fontos részeihez alumíniumot fognak használni. Az alumínium mint anyag fenntartható választás, mivel több életcikluson keresztül újrahasznosítható, anyagromlás nélkül. A traktor gyártása egyelőre még nem kezdődött meg.

(A cikkben található képek forrás: News Sudden)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?