Brutális növekedés: a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot

Brutális növekedés: a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot

agrarszektor.hu
2023 első felében több mint az ötödével nőtt a finanszírozott összeg a mezőgazdasági gépeknél a lízingpiacon. Ehhez a nagy növekedéshez azonban az eszközök erőteljes drágulása is kellett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint 2023 első felében 68,7 milliárd forint értékben kötöttek új, mezőgazdasági gépekhez köthető szerződéseket a szolgáltatók, ami 23 százalékos ugrás az egy évvel korábbi 55,9 milliárdhoz képest - írja a vg.hu. Ezzel a mezőgépek magasan lekörözték a teljes lízingpiacot, ahol mindössze bő 2 százalékos bővülést mért az ágazati szövetség. Az új szerződések számánál viszont már nem ennyire rózsás a helyzet: a lízingszövetség adatai szerint ezek száma 19 százalékkal esett vissza 2022 első feléhez képest, vagyis a mezőgazdasági gépeknél is az egy szerződésre jutó összeg jelentős emelkedése (illetve az eszközök drágulása) miatt történt elsősorban a növekedés.

Az azonban biztos, hogy az agrárgépek finanszírozása egyre nagyobb szeletet hasít ki a teljes lízingpiaci tortából: miközben 2022 első felében még 13,3 százalékát adták a teljes piacnak, idén június végéig már 16 százalékkal részesedtek a teljes finanszírozott összegből. Ami szintén szembetűnő, hogy a finanszírozott mezőgépeken belül érezhetően növekszik az új eszközök aránya: miközben a korábban megszokott, 80 százalék körüli szintről a koronavírus-járvány éveiben 73,7, illetve 65,8 százalékra esett vissza, addig 2023 első felében már bőven meghaladta a 82 százalékot.

Az idei első fél évben Janus-arcú volt a hazai lízingpiac. Miközben a kihelyezések összege jelentősen megugrott, addig a vállalkozások által kötött lízingszerződések darabszáma tovább csökkent. A teljes hazai lízingpiac mintegy 75 százalékát a jármű-finanszírozás adja, körülbelül 50 százalékot a személygépkocsik, kishaszongépjárművek és motorok lízingelése. Hozzávetőleg 24 százalékot a nagyhaszonjárművek finanszírozása képvisel, míg a mezőgazdaság mintegy 20 százalékot ad az összteljesítményből

- mondta a lapnak Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?