Sokat nyerhet az a gazda, aki ilyet szerel a traktorra: ezt megéri bevetni

Sokat nyerhet az a gazda, aki ilyet szerel a traktorra: ezt megéri bevetni

agrarszektor.hu
Lassan elérkezik az első kaszálások ideje. A gazdálkodóknak azonban fontos szem előtt tartania azt, hogy Magyarországon a jogszabályok értelmében kötelező a láncfüggönyös vadriasztó használata a Natura 2000-es, valamint az AKG programban résztvevő gyep- és szántóterületek kaszálása során.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A vadriasztó lánc, a kasza elé - például a traktor orrsúlyokra - szerelt fém tartószerkezet, amelyről egymástól 13-17 cm távolságban lógnak le láncok, a talajfelszínt legalább 10 cm-re megközelítve. Kaszáláskor, az oldalra kinyúló szerkezetről lelógó láncok mozgásukkal és az összeverődésükből származó hanggal, felriasztják a gyepben megbúvó madarakat és emlősöket, így azok még időben el tudnak menekülni - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Lényeges tudnivaló a gazdálkodók számára, hogy a szabályszerűen felszerelt vadriasztó lánc minimum 3 m-re helyezkedik el a kasza előtt és annak teljes munkaszélességét lefedi. Oda kell figyelni a megfelelő anyagminőségre is, hogy a munkálatok közben ne szakadjanak le a láncok, valamint arra is, hogy a kasza előtt ott legyen a védőponyva, amelynek szintén fontos védelmi szerepe van.

A vadriasztó lánc használata mellett az is fontos, hogy a termelő betartsa az előírt maximum 8 km/h haladási sebességet is, aminek köszönhetően meg tudja óvni az élőlényeket attól, hogy a gép kárt tegyen bennük. Az intézkedés természetvédelmi és vadgazdálkodási jelentősége mellett a takarmányminőség szempontjából is fontos, hiszen a kaszálás során elpusztult állatok teteme a szénakészítés valamennyi technológiai formájában jelentősen rontja a széna minőségét.

A gép vezetője a megfelelően felszerelt láncfüggönyös vadriasztó használatának köszönhetően észre tudja venni a földről felröppenő madarakat, így ki tudja kerülni a fészkeket, s ha szükséges (fokozottan védett fajok esetében), értesíteni tudja a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság munkatársait. Nem szabad tehát elfeledni, hogy a vadriasztó lánc használatával nem csak a jogszabályi előírásokat tartja be az ember, hanem sok-sok madár és apróvad életét is megmentheti!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?