Betiltatnák ezeket a drónokat az USA-ban: mégis, mi folyik ott?

Betiltatnák ezeket a drónokat az USA-ban: mégis, mi folyik ott?

agrarszektor.hu
A kínai gyártmányú mezőgazdasági drónok miatt aggódnak Amerikában. Egy tucat republikánus amerikai törvényhozó pénteken arra szólította fel a Biden-kormányt, hogy foglalkozzon a kínai gyártmányú mezőgazdasági drónok használatával, mondván, hogy azok amerikai gazdaságokban való használata nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Republikánus törvényhozók egy csoportja arra szólította fel a Biden-kormányt, hogy foglalkozzanak a kínai gyártmányú mezőgazdasági drónok jelentette esetleges kockázatokkal. A képviselőház tagjai, köztük Elise Stefanik, Ashley Hinson és John Moolenaar képviselő, aki a Kínával foglalkozó különbizottság elnöke, arra kérték a mezőgazdasági minisztériumot és a Kiberbiztonsági és Infrastrukturális Biztonsági Ügynökséget, hogy részletezzék a kormányzat erőfeszítéseit az aeroszolszóró drónok által jelentett kockázatok kezelésére - írta meg a Reuters. A törvényhozók szeptember 30-ig kértek tájékoztatást, biztonsági aggályként említve a kínai DJI dróngyártó által gyártott drónok nagy számát.

A DJI azt válaszolta, hogy nem áll kapcsolatban a kínai hadsereggel, és egy e-mailben küldött nyilatkozatban azt írta, hogy „a mezőgazdasági dróntechnológiánk elleni alaptalan vádak veszélybe sodorják az amerikai farmereket, mivel potenciálisan megfosztják őket a DJI permetező drónjai által kínált óriási előnyöktől”. A vállalat szerint mezőgazdasági dróntechnológiája támogatja a fenntartható mezőgazdaságot, lehetővé téve az amerikai gazdák és üzlettulajdonosok számára, hogy további precíziós gazdálkodási gyakorlatokat építsenek be műveleteikbe.

Kína határozottan támogatja a kínai vállalatokat a polgári célú drónok nemzetközi kereskedelmében és együttműködésében, és ellenzi, hogy egyes országok úgynevezett nemzetbiztonsági okokra hivatkozva gyakran jogellenes szankciókat alkalmazzanak kínai vállalatok és személyek ellen

- közölte a washingtoni kínai nagykövetség.

Az amerikai ügynökségek nem kívánták kommentálni a hírt. A Reuters által is látott kongresszusi levél megjegyezte, hogy a kereskedelmi minisztérium exportkorlátozásokat vezetett be az aeroszoladagoló drónokra, amelyek potenciálisan fegyverek célba juttatására alkalmas platformként használhatók. Mint írták,

nem lehet figyelmen kívül hagyni annak kockázatát, hogy ezeket a DJI mezőgazdasági permetező drónokat az Egyesült Államokban elkövetett támadás végrehajtására manipulálják. Az, hogy a mezőgazdasági termelésünk sikere szempontjából kritikus fontosságú technológiát a legnagyobb stratégiai ellenfelünkre hagyatkozunk, veszélyezteti élelmiszerellátásunk ellenálló képességét.

Elise Stefanik felszólította a mezőgazdasági minisztériumot és a kiberbiztonsági ügynökséget, hogy „tegyenek azonnali lépéseket a kínai gyártású drónok által a mezőgazdaságunkra jelentett kockázatok mérséklésére”. A képviselő emellett egy olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek célja, hogy az új DJI drónok működését az Egyesült Államokban tiltsák meg. A DJI mezőgazdasági drónjai ugyanis fejlett érzékelőket használnak, amelyek képesek olyan termésadatokat gyűjteni és értelmezni, amelyeket „emberi szemmel lehetetlen látni” - írták a törvényhozók, azzal érvelve, hogy Kína az érzékelők segítségével hozzáférhet az amerikai mezőgazdasági ágazat stabilitásának és állapotának szemcsés szintű részleteihez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31