Ez most a legnagyobb drón a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

Ez most a legnagyobb drón a világon: ettől mindenkinek leesik az álla

agrarszektor.hu
Az amerikai Rotor Technologies bemutatta a jelenleg megrendelhető legnagyobb mezőgazdasági pilóta nélküli légi járművet (UAV). A Sprayhawk névre keresztelt gép jelentős, 416,3 literes kapacitással büszkélkedhet. A gyártó közleménye szerint az első drónokat 2025 tavaszán fogják leszállítani a megrendelőknek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már elkészült az első sorozatgyártású Sprayhawk drón, és a Rotor Technologies közlése szerint jelenleg a szántóföldi teszteken vesz részt. A gépet még idén meg fogja kapni a gyártó egy partnere az Egyesült Államok középnyugati részén. A sorozatgyártás első szériája (15 gép) a projektet előre támogató partnerekre fog összpontosítani, akik várhatóan a 2025-ös kukoricaszezonra fogják megkapni a drónjaikat - írta meg a Future Farming. Azok számára, akik december 15-ig leadják megrendeléseiket, a bevezető árat 990 ezer amerikai dollárban határozzák meg. Ez a lehetőség egyelőre az amerikai és a brazil gazdák számára áll nyitva.

Ben Frank, a Rotor Technologies kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy a gép képes megfelelni az amerikai gazdálkodók és a légi kijuttatók változó igényeinek. Mint fogalmazott,

a jelenleg forgalomban lévő drónok közül sok nem valószínű, hogy kiállja az idő próbáját. A nagyobb és megbízhatóbb légi járművek iránti igény ugyanakkor egyértelmű.

Valóságos helikopter, egy drón hatékonyságával

A Rotor Technologies vezérigazgatója, Hector Xu szerint a Sprayhawk egyesíti egy teljes értékű helikopter képességeit egy drón költséghatékonyságával és biztonságával. A gépet úgy tervezték, hogy óránként több mint 97 hektár területet fedjen le. Lycoming 6 hengeres repülőmotorral rendelkezik, és 130 km/h feletti permetezési sebességre képes, a két tankolás közötti repülési idő pedig 50 perc. A gyártó azt állítja, hogy a drón permetezési sebesség és kapacitás tekintetében megfelel a személyzettel felszerelt repülőgépek teljesítményének, miközben jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket és növeli a biztonságot.

A Robinson R44 helikopteren alapuló pilóta nélküli légi jármű képes függőlegesen fel- és leszállni, és minimális, mindössze kétfős földi személyzettel is működtethető. A gép felszereléséhez tartozik a 416,3 literes permetezőtartály, a 10 méteres szórókerék, valamint a fejlett autonóm permetezési útvonal és a terepkövető algoritmusok. Ezenfelül kamera- és LIDAR-érzékelőkkel is rendelkezik az akadályok felismeréséhez és a drótok elkerüléséhez. Korábban a legnagyobb rendelhető permetező drón a brazil VTol Agrobee 200 volt, amely képes akár 200 kilogrammnyi növényvédőszert is szállítani és kijuttatni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32