Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
A vállalat 2023 végén mutatta be lézeres gyomirtó technológiáját, amely képes akár 3 mm-es méretű gyomok azonosítására és elpusztítására. A német cég 2025-re tervezte a technológia piaci bevezetést, és a jelek szerint jól tippeltek. Az Escarda Technologies nemrég kiadott sajtóközleményében megerősítette, hogy megszerezte a CE-tanúsítványt, és készen áll a technológia európai forgalmazására. A német Dekra vizsgálóintézet biztonsági szempontból jóváhagyta a rendszert.
Kombinált technológia a vegyszermentes gyomirtásért
A technológia kamerát és lézert kombinál. A kamera folyamatosan fényképezi a mezőgazdasági területet, a képeket pedig egy mesterséges intelligencia rendszer elemzi valós időben. Amikor a szoftver gyomot észlel, aktiválja a lézert, amely a gyökérnél pusztítja el a növényt.
A rendszer jelenleg olyan növénykultúrákban működik, mint a sárgarépa, cukorrépa és paradicsom. A jövőben támogatni fogja a hagymát, fokhagymát, pasztinákot és epret is. A vállalat közlése szerint a Morningstar Inc. - Kalifornia legnagyobb paradicsomfeldolgozója - már sikeresen alkalmazza a rendszert egy kísérleti projektben.
Egyre többen foglalkoznak a vegyszermentes, de nem mechanikai gyomirtással
Az elmúlt években több cég is kísérletezett a nagy teljesítményű lézerek mezőgazdasági felhasználását illetően, így Amerikában és Új-Zélandon is komolyan foglalkoznak a lézeres gyomirtó robotokkal, míg az angolok és a svájciak inkább az elektromos áramos megoldásban látják a jövőt. Ugyancsak a németeknél merült fel az az érdekes megoldási módszer, ami forró vízzel "égetné ki" a gyomokat.