Forradalmasították a gyomirtást az USA-ban: 8 hektárt is kigazolnak egy nap alatt

Forradalmasították a gyomirtást az USA-ban: 8 hektárt is kigazolnak egy nap alatt

agrarszektor.hu
A Carbon Robotics bemutatta az Autonomous Weeder (szó szerint Autonóm Gyomirtó) nevű mezőgazdasági robotja legújabb, harmadik generációs változatát. Az okos mezőgazdasági robot képes felismerni és azonosítani a különféle gyomnövényeket, és nagy teljesítményű lézereivel elpusztítani azokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel a gazdáknak meg kell küzdenie a növénytermesztés során, az a gyomnövények megjelenésének és elterjedésének megakadályozása, valamint a gyomtalanítás. A gyomok ugyanis nemcsak versengenek a haszonnövényekkel a helyért, a napfényért és a tápanyagokért, de ugródeszkául szolgálhatnak a rovarkártevők számára - olvasható a Freethink oldalán. A gyomirtó szerek ugyan hatásos védelmet nyújthatnak, de szennyezhetik a vizet és a talajt, a gyomnövények manuális kiirtása viszont kellemetlen, idő- és energiaigényes feladat, a mezőgazdasági ágazatban pedig egyébként is egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány.

Erre a problémára kínál megoldást a Carbon Robotics legújabb, harmadik generációs gyomirtó robotja, az Autonomous Weeder. A gép a talaj és a vizek szennyezése nélkül pusztítja el a gyomnövényeket, ráadásul képes önállóan is dolgozni, megszüntetve a fizikai munkaerőtől való függést.

A robot maga úgy néz ki, mint egy kerekeken guruló nagy kocka. Működés közben 12 kamerával pásztázza a földet, a mesterséges intelligenciával felturbózott fedélzeti számítógépe könnyedén azonosítja a gyomokat, a robot szén-dioxidos lézere pedig szó szerint megsüti a nem kívánatos növényeket. A gyártó szerint a robot több mint 100 ezer gyomnövényt képes elpusztítani óránként, és 6-8 hektárt képes megtisztítani egy nap alatt. Összehasonlításképpen egy munkás 0,4 hektárnyi területet képes kigyomlálni ugyanennyi idő alatt.

A robot a számítások szerint 2-3 év alatt fogja behozni az árát. Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója a Seattle Times kérdésére az Autonomous Weeder pontos értékét nem árulta el, csak annyit mondott, hogy több százezer dollárba kerül egy-egy ilyen gép. Ez azonban számos gazdának már a megfizethetetlen árkategóriát jelenti, bár vannak és lesznek opciók a robot bérlésére is. De még azok a gazdák sem juthatnak hozzá a robothoz egyhamar, akiknek lenne rá pénzük, ugyanis a Carbon Robotics már eladta azokat az egységeket, amelyeket még 2021-ben le tud szállítani a vevőknek.

(A cikkben szereplő képek és videók a Carbon Robotics tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02