Már látszik egy korszak vége: így alakulhatnak át teljesen az aratás utáni munkák

Már látszik egy korszak vége: így alakulhatnak át teljesen az aratás utáni munkák

agrarszektor.hu
Bálaszállító robotot fejleszt a Vermeer. A három körbála méretű gép hatalmas segítséget jelenthet a gazdáknak a bálák összegyűjtésében és rendezésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A takarmánynövényekre specializálódott amerikai mezőgazdasági gépgyártó cég, a Vermeer nemrég leleplezett négy új koncepciót, köztük az automatizált bálaszállító robotét. A bemutató videóban fel is teszik a kérdést, hogy mi lenne, ha a bálázás után az ember azt csinálhatna a fennmaradó idejében, amit csak akarna, ugyanis valaki vagy valami más elvégezné helyette a bálák begyűjtését - írta meg a Future Farming.

Az egyelőre csak "Bálasólyom" néven futó önálló bálaszállító robot koncepcióját úgy tervezték, hogy képes legyen a mezőről összegyűjteni a bálákat, és azokat a föld szélére vagy egy raktárhelyiségbe szállítani. Miután a kezelő beprogramozta a robotba, hogy hol van a munkaterület, a gép szenzorai, köztük egy Velodyne és egy Sick LiDAR (lézerlokátoros) szenzorrendszer segítenek a robotnak a bálák lokalizálásában a földeken. Ezek a lézerlokátorok, amelyek általában az önvezető és automatizált járműveknél az akadályok felismerésében segítenek, most a bálák azonosítását végzik el ezzel a funkciójukkal.

A hernyótalpakon közlekedő robot megközelítőleg 3 tonnát nyom, és jelenleg egy dízelmotor hajtja. A bálákat két szállítószalag veszi fel, azután pedig két másik szállítószalag pakolja fel a gépre. A jelenlegi prototípus legfeljebb három darab 1,2-1,5 méter átmérőjű bálát képes felvenni és elszállítani. A robot ezek után önállóan elviszi a bálákat az előre meghatározott lerakó pontra, és ott sorokba rendezi őket.

A Veermer közleménye szerint a robot nemcsak időt és munkát takarít meg a gazdáknak, de csökkenti a talaj tömörödését is. A gépgyártó ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a bálaszállító robot egyelőre még csak egy koncepció, és jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható.

(A cikkben szereplő képek és videók a Vermeer tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?