Hihetetlen, ami Paks környékén zajlik: így pörgetik fel a termelést a gazdák

Hihetetlen, ami Paks környékén zajlik: így pörgetik fel a termelést a gazdák

agrarszektor.hu
A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség kiváló adottságokkal és fejlesztési lehetőségekkel rendelkezik. Ezek kibontakozásához kíván hozzájárulni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közös projektje, melynek keretében a legkorszerűbb agrárdigitalizációs eszközök és smart-farming technológiák használatát ingyenesen biztosítják a térség gazdálkodói számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2022. április 1. óta közösen dolgozik azért, hogy a térség 99 településén elősegítsék a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetését és elterjesztését, valamint ehhez kapcsolódó képzéseket és szaktanácsadást valósítsanak meg a térségben gazdálkodók számára, „A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség agrárszektor fejlesztése” című projekt keretében.

Mint arra Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Cecén lezajlott gazdanapon rámutatott, az elmúlt száz évben nem volt olyan időszak, amikor ennyi összetett kihívással és problémával kellett ilyen rövid idő alatt megküzdeni a mezőgazdaságnak, mint napjainkban. Most tehát különösen nagy segítséget jelent, hogy a projekt keretében nyolc mezőgazdasági permetező és felmérő drónt, különféle szenzorokat, valamint az adatok kiértékeléséhez szükséges legkorszerűbb elemző szoftvereket szereztek be, amelyeket a térség gazdálkodói ingyenesen vehetnek igénybe, a hatékonyabb termelés érdekében.

A MATE szakemberei Vajtán és Cecén már végeztek terepi és drónos mintafelméréseket, melyek többek között a talajnedvességről, tápanyagellátottságról és a növények stresszállapotáról adnak előzetes információkat. Emellett elvégeztek egy komplex térgazdasági vizsgálatot is, melynek fókuszában a térség és kiemelten az itt működő agrár-vállalkozások helyzete áll. Amennyiben a projektnek köszönhetően a térségi életszínvonal, illetve a települések és az agrártermelés versenyképessége növekedésnek indul, úgy a hazai vidék fejlesztésének jógyakorlatává válhat ez a térségi agrárfejlesztési program.

Mint azt Süli János országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a projekt azért is kiemelt fontosságú, mert a paksi erőművi fejlesztések kapcsán várhatóan több mint tízezer ember érkezik majd a térségbe, akiknek élelmezését a tervek szerint a környékbeli gazdálkodók segítségével oldanák meg. Ehhez - és az ideihez hasonló súlyos aszály hatékony kezeléséhez - egyaránt megkerülhetetlen a modern eszközök használata.

Varga Gábor országgyűlési képviselő szerint szintén kulcsfontosságú lökést jelentene, ha a térségi gazdálkodók az évszázados agrártapasztalatokat valóban egybe tudnák fésülni a precíziós és smart-farming technológiákkal, és tevékenységüket megfelelő vízgazdálkodás is kiegészítené.

Pálffy Károly, Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy Fejér megye 2021-2027-es időszakra vonatkozó Szent István Fejlesztési Programjában szintén kiemelt hangsúlyt kapott az agrárszektor fejlesztése. Ennek keretében - a mindennapi kenyér tényleges biztosítása érdekében - a közösségek élelmiszerönellátó képességét is fejlesztenék. A kitűzött célok eléréséhez azonban elengedhetetlen, hogy a legújabb agrárdigitalizációs technológiák ténylegesen szerepet kapjanak az ágazat mindennapjaiban.

A projekt következő szakaszában a szakemberek többek között értékelik az érintett gazdaságok jelenleg alkalmazott technológiáit, talajadottságait és fejlesztési terveit, továbbá feltárják a gazdák digitalizációval és a precíziós technológiákkal kapcsolatos véleményét is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?