Nagy átalakulás jöhet az EU állattenyésztésében: ez a magyarokat is érinti

Nagy átalakulás jöhet az EU állattenyésztésében: ez a magyarokat is érinti

agrarszektor.hu
Sikerrel zárult az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs program keretében megvalósult 101000471 számú projekt. A kutatásban Magyarország mellett 7 további ország, valamint 10 egyetem és kutatóintézet vett részt, és azt vizsgálták, hogyan lehetne a precíziós technológiákat még jobban adaptálni a juh- és kecsketartásban - derült ki a Debreceni Egyetem közleményéből.

A 2021-2024 években az 101000471 számú projekt 8 ország valamint tíz egyetem és kutatóintézet együttműködésével 45 hónap futamidővel valósult meg. Debreceni Egyetem számára rendelkezésére álló forráskeret összesen 84 222 euró volt. A konzorcium résztvevői az európai juh- és kecsketartók technológiai igényeire szabva kerestek megoldásokat. Az együttműködés kiváló interaktív tudományos és nemzetközi kapcsolatokat hozott létre és fejlesztett a résztvevő intézmények között.

A pályázatban nyolc ország (Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Izrael, Írország, Norvégia, Olaszország és Magyarország) tíz egyeteme és kutatóintézete vett részt. A Sm@RT egy európai tematikus hálózat amely, a juh- és kecsketenyésztés új technológiákkal kapcsolatos tapasztalatainak megosztására szolgál a juhágazati szereplők és az érdekelt felek között. A projekt céljai a következők voltak:

  1. Az új technológiák adaptálása a kiskérődző ágazatban.
  2. Az alkalmazott technológiák felmérése.
  3. Az innovatív megoldások terjedésének akadályai.
  4. Új technológiák bemutatása a "Digifarm" és "Innovatív farm” bemutatókon, ezek gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai az ágazatra.
  5. Az összegyűjtött tudás megosztása a gazdálkodókkal, tanácsadókkal és kutatókkal.

Egy európai juh- és kecsketartók körében végzett felmérésre alapozva a gazdálkodók technológiai kihívásaira a projekt során Európa szerte többek közt 60 megoldást, 30 irányelvet és 30 költség- haszonelemzést készítettek el a kutatók. A projekt révén 5 hazai workshop és 1 bemutatónap került megrendezésre, ahol a gazdálkodók értékes információkkal gazdagodhattak az innovatív gazdálkodók tapasztalataiból. A projekt keretében rendezett transznacionális workshopokon az egyetem kutatói és az érdekelt felek jártak Norvégiában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban is, ahol megismerték az adott ország juhtenyésztésnek jellemzőit.

A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs program finanszírozza a 101000471 számú támogatási megállapodás alapján. A projektről bővebb információk az alábbi oldalon találhatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?