Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
A projekt konzorciumvezetője a Húsüzem Kft., míg a konzorcium tagja a Széchenyi István Egyetem. Az egyetem részéről az Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpont és az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Élelmiszertudományi Tanszéke vesz részt a munkában. A megvalósítás 2027. február 28-ig tart. Az összköltségvetés 523.016.062 forint, amiből a Széchenyi István Egyetem 156.506.326 forint támogatást nyert el. A szakmai vezetői feladatokat Kiss Attila Péter kutatóprofesszor, innovációs dékánhelyettes látja el - írja közleményében a Széchenyi István Egyetem.
A projekt szakmai háttere
Az új, funkcionális hústermékek kifejlesztése és bevezetése kulcsfontosságú válasz a táplálkozással összefüggő betegségek és a civilizációs ártalmak gyakoribbá válására, valamint a fogyasztók egészségtudatosságának növekedése miatt bővülő keresletre. A Húsüzem Kft. és a Széchenyi István Egyetem konzorciumának tervezett fejlesztései a jelenlegi fogyasztói trendekkel, illetve a modern táplálkozástudományi kutatásokkal összhangban egyedi funkcionális hústermékek fenntartható előállítására irányulnak.
A prémium húsipari termékek esetében hiányoznak az egészségvédő jelleget alátámasztó tudományos evidenciák. A projekt e téren hiánypótló, hiszen nemzetközileg is új in vitro emésztési modellrendszer és preklinikai vizsgálatok alkalmazása fogja alátámasztani az új termékváltozatok valós fiziológiai előnyeit.
A projekt több szempontból is unikálisnak tekinthető. A piacképes, egészségvédő hatású, funkcionális hústermékek kifejlesztése mellett az innovatív termékek biológiai hatásainak fokozására új bioaktív komponensek és egyedi prebiotikumok is kifejlesztésre kerülnek, amelyek előállítása egyedi biotechnológiai kísérletek révén valósul meg. Az új összetevők és antioxidánsok olyan speciális kombinációit hozzuk létre, amelyeket eddig nem alkalmaztak komplex, szinergista keverékekben. A projekt nagy hangsúlyt fektet a keletkező melléktermékek innovatív, technológiai alapú újrahasznosítására is. Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítunk az élettani szempontból releváns összetevők biohasznosulásának fokozására, valamint a bio-hozzáférhetőség javítására, amit célzott enzimatikus "előemésztések" révén érünk el
- hangsúlyozta Kiss Attila Péter szakmai vezető.
A kutatók az új termékek tényleges élettani előnyeit újszerű modellkísérletekkel kívánják igazolni. Ezen termékek fokozott eltarthatóságát pedig egyedi, in situ képzett bakteriocinek alkalmazásával érik el. A tudományos vizsgálatok során szelektált, egyedi probiotikumok és egyéb érzékeny hatóanyagok aktivitásának megőrzését, illetve a kifejlesztett termékekbe történő bejuttatását új mikrokapszulázási eljárások alkalmazásával biztosítják. Ilyen, fokozottan egészségvédő hatású hústermékkel nem találkozunk a kereskedelemben, jóllehet a hazai húsfogyasztás szintjéből (68 kilogramm/fő/év), illetve a jelentős világpiaci expanzióból (az utóbbi 10 évben 19 százalék) ez logikusan adódna. Az újonnan kidolgozott, környezetbarát feldolgozási technológiák alkalmazása is nagyban hozzájárul a fogyasztói bizalom erősítéséhez, a fenntarthatóság biztosításához és a versenyképesség fokozásához.