Ez az új hús lehet a jövő a boltokban? Nem is hinnéd, hogyan készül

Ez az új hús lehet a jövő a boltokban? Nem is hinnéd, hogyan készül

agrarszektor.hu
A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán 2025. március 1-jén elkezdődött a 2024-1.1.1-KKV_FÓKUSZ-2024-00069 azonosítószámú fókuszterületi innovációs projekt megvalósítása, melynek címe: „Húsipari melléktermékek biotechnológiai úton történő átalakítására alapozott, prebiotikus, illetve szinbiotikus jellegű egészségvédő termékcsalád kutatás-fejlesztése, új technológiák és egyedi hatóanyag-kombinációk alkalmazásával”. Célja egészségvédő hatású, úgynevezett funkcionális hústermékcsalád kifejlesztése húsipari melléktermékek biotechnológiai úton történő átalakítására, újonnan kidolgozott technológiákra, illetve egyedi hatóanyag-kombinációkra alapozva. Az egészségvédő hatást prebiotikumok és szinbiotikumok, illetve antioxidánsok egyedi kombinációinak a kialakításával kívánják elérni. A projektben fontos szerepet kap a fenntarthatóság biztosítása új, környezetbarát eljárások kidolgozása által.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

A projekt konzorciumvezetője a Húsüzem Kft., míg a konzorcium tagja a Széchenyi István Egyetem. Az egyetem részéről az Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpont és az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Élelmiszertudományi Tanszéke vesz részt a munkában. A megvalósítás 2027. február 28-ig tart. Az összköltségvetés 523.016.062 forint, amiből a Széchenyi István Egyetem 156.506.326 forint támogatást nyert el. A szakmai vezetői feladatokat Kiss Attila Péter kutatóprofesszor, innovációs dékánhelyettes látja el - írja közleményében a Széchenyi István Egyetem.

A projekt szakmai háttere

Az új, funkcionális hústermékek kifejlesztése és bevezetése kulcsfontosságú válasz a táplálkozással összefüggő betegségek és a civilizációs ártalmak gyakoribbá válására, valamint a fogyasztók egészségtudatosságának növekedése miatt bővülő keresletre. A Húsüzem Kft. és a Széchenyi István Egyetem konzorciumának tervezett fejlesztései a jelenlegi fogyasztói trendekkel, illetve a modern táplálkozástudományi kutatásokkal összhangban egyedi funkcionális hústermékek fenntartható előállítására irányulnak.

A projekt több szempontból is unikálisnak tekinthető. A piacképes, egészségvédő hatású, funkcionális hústermékek kifejlesztése mellett az innovatív termékek biológiai hatásainak fokozására új bioaktív komponensek és egyedi prebiotikumok is kifejlesztésre kerülnek, amelyek előállítása egyedi biotechnológiai kísérletek révén valósul meg. Az új összetevők és antioxidánsok olyan speciális kombinációit hozzuk létre, amelyeket eddig nem alkalmaztak komplex, szinergista keverékekben. A projekt nagy hangsúlyt fektet a keletkező melléktermékek innovatív, technológiai alapú újrahasznosítására is. Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítunk az élettani szempontból releváns összetevők biohasznosulásának fokozására, valamint a bio-hozzáférhetőség javítására, amit célzott enzimatikus "előemésztések" révén érünk el

- hangsúlyozta Kiss Attila Péter szakmai vezető.

A kutatók az új termékek tényleges élettani előnyeit újszerű modellkísérletekkel kívánják igazolni. Ezen termékek fokozott eltarthatóságát pedig egyedi, in situ képzett bakteriocinek alkalmazásával érik el. A tudományos vizsgálatok során szelektált, egyedi probiotikumok és egyéb érzékeny hatóanyagok aktivitásának megőrzését, illetve a kifejlesztett termékekbe történő bejuttatását új mikrokapszulázási eljárások alkalmazásával biztosítják. Ilyen, fokozottan egészségvédő hatású hústermékkel nem találkozunk a kereskedelemben, jóllehet a hazai húsfogyasztás szintjéből (68 kilogramm/fő/év), illetve a jelentős világpiaci expanzióból (az utóbbi 10 évben 19 százalék) ez logikusan adódna. Az újonnan kidolgozott, környezetbarát feldolgozási technológiák alkalmazása is nagyban hozzájárul a fogyasztói bizalom erősítéséhez, a fenntarthatóság biztosításához és a versenyképesség fokozásához.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI) (x)

Az SDI (Felszín alatti csepegtető öntözés) a mikroöntözés fogalmához talán leginkább közel eső öntözési mód, amivel a gyökérzónába juttatjuk az öntözővizet, és ezzel együtt a vízbe kevert tápanyagot.

KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. április 14. 13:31