Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A még most a földben lévő káposztaféléket, répát, céklát és téli retket ahhoz, hogy erőteljes termést adjanak, öntözzük bőségesen és néhány hetente folyékony tápoldattal trágyázzuk is őket. A trágya legyen nitrogénben és káliumban gazdag. Akadnak azonban olyan zöldségek, amelyeket még most is elvethetünk a kertbe, ilyenek a hónapos retek, a fejes és áttelelő saláta, a spenót és a sóska, a kapor, a mák, de fokhagymát is duggathatunk most.
Ha van diófánk és termőkorú, érdemes most szeptemberben megmetszenünk, főleg ha a korona sűrűbb a kelleténél, vagy megsérült egy ág, esetleg le is tört. Ilyenkor ősz elején ugyanis még viszonylag kisebb mértékű a sebek könnyezése, amelyeket a metszéssel ejthetünk.
A bogyós gyümölcsökkel is érdemes foglalkoznunk ebben a hónapban, ugyanis a szedret is most szaporíthatjuk. A merev vesszőjű fajtákat sarjakról, a kúszót pedig fejbujtással szaporítjuk. Szeptemberben a szederinda csúcsát fejjel lefelé laza, tápdús földbe dugjuk. Ehhez előbb készítsünk egy gödröt, hajtsuk le az indát, tegyük a földbe, és takarjuk be a talajjal, majd óvatosan tapossuk meg a talajt, ami fontos, hogy nyirkos legyen. November körül a hajtáscsúcs meggyökeresedik, és amikor már elérte a 20-25 centimétert, leválaszthatjuk az anyatőről.
A szamócaindák eltávolítására is megfelelő most az idő, érdemes még egyszer átnézni a szamócatöveket, és levágni a megmaradt indákat, ugyanis gyengíthetik a töveket. Ha a szamócát augusztus végén, szeptemberben ültetjük, jövőre már szüretelhetjük is a piros terméseket. Ehhez válasszunk erős, betegségektől mentes, dús gyökérzetű palántákat, melyeket lehetőleg földlabdával együtt ültessünk el.
A már meglévő, túlszaporodott vagy 3-4 éves szamócaültetvényeket is most ültessük szét. A szamóca számára a szervesanyagban gazdag, jó vízellátású talaj a legmegfelelőbb. Szerves trágyázásra a szarvasmarhatrágya a legjobb, amelyből 10 kilogrammot dolgozzunk be a talajba négyzetméterenként. A növények számára a napfényes területek a legkedvezőbbek, de félárnyékos helyen is kielégítő termést hoznak. Ültetés után néhány napig igen nagy mennyiségű vízzel öntözzük, hogy szépen begyökeresedjenek a szamócák.
A ribiszke, egres és köszmétebokrokat ritkítsuk meg. A levegő és a fény minden ágat érjen, a lényeg, hogy ne árnyékolják egymást. A málna- és szedervesszőket a föld felett közvetlenül vágjuk le, és tövenként a legerősebb hajtásokból hagyjunk meg 5-6 tövet. A támrendszert ilyenkor a legjobb felújítani, kibővíteni. A metszés során keletkezett növényi hulladékot soha ne hagyjuk a bokrok alatt, mert ezekben általában mindig találhatók kórokozók és kártevők.
Szeptemberben a kártevők és a gombák ellen még be kell iktatni a zárópermetezéseket. A peronoszpóra gombája a lehullott levelekben és a kéregrészeken telel át, a lisztharmat gomba termőtesteit pedig fekete pontok alakjában láthatjuk a leveleken. A kajszifák gutaütésére az ágak, vagy később az egész fa elszáradásából következtethetünk. A kórokozók ősszel sebeken keresztül fertőznek, ezért lombhullás után metszeni permetezés nélkül nem szabad. A diófák levelein kialakuló barna foltokat a gnomóniás levélfoltosság gombája okozza. A kórokozó a dióburkokban telel át, ezért fontos a lomb elégetése.
A tökféléken növényenként legfeljebb három termést hagyjunk, a felesleges terméseket távolítsuk el, hogy szép nagy tökök fejlődhessenek. A tökféléket fagyveszély esetén azonnal be kell takarítani, melyek szellős helyen akár decemberig is eltarthatók. A zöldségfélék és a burgonya betakarítása után a növényi maradványokat szedjük össze és égessük el. Ez különösen ott fontos, ahol paradicsomvész-burgonyavész volt a kiskertben. A kórokozó nem fog eltűnni, ott marad a talajban, és ha a vetésforgót nem tartjuk be, nagy eséllyel jövőre is megbetegszik a paradicsomunk és burgonyánk.
A bors-és fodormentát, valamint a citromfüvet most tőosztással szaporíthtjuk. A növényeket ássuk ki, majd a rizómaszerű gyökérsarjakat válasszuk el egymástól egy metszőolló vagy kerti kés segítségével. A szétválasztott növények ne legyenek túl kicsik, és tartalmazzanak legalább három hajtást.
Az ültetés után bőségesen locsoljuk be a fűszernövényeket. A mentaféléken megjelenő rozsda esős időjárás esetén akár az egész álományt tönkreteheti. Amint észleljük a betegséget, az egész hajtást közvetlenül a talaj fölött vágjuk le. A fertőzött hajtásokat semmiképp ne a komposztba tegyük, legcélszerűbb, ha elégetjük őket. A levendulát, zsályát és kakukkfüvet, hogy jobban átvészeljék a téli fagyokat, metsszük vissza a felére, de az utolsó betakarításokat is most végezzük el.