Zuzmós a fa? Itt a megoldás!

agrarszektor.hu
Csúnya látvány a sárga telepeket képező zuzmóbevonat a fákon, a legtöbbünknek a betegség jut róla az eszébe. A zuzmó valójában önellátó élőlény, nem károsítja a fát, de jelenléte arra utal, hogy túl párás a terület mikroklímája, ami egyéb gombabetegségeknek is kedvez. Zegzugaiban a kártevők is könnyen megtelepednek. Nem árt résen lenni, és megtenni a szükséges növényvédelmi intézkedéseket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zuzmó két élőlény szoros együttműködésén alapuló életközösség: gombák és algák szimbiózisa. A gombák az algák által előállított szerves vegyületekkel táplálkoznak, az algák pedig a gombák által felvett vizet és ásványi anyagokat hasznosítják fény segítségével. A zuzmók táplálékukat önállóan készítik, nem a fákból nyerik, tehát nem élősködők.

 

Lombhullás után és lombfakadás előtt mégis bosszantó a zuzmótelepek látványa az ágakon. Elsősorban olyan fán telepednek meg, ahol párás, nedves klíma van, és a lombkorona beárnyékolja a törzset. Metszéssel tehát javíthatunk a fa benapozottságán és a légátjárhatóságán. A zuzmó kártevők búvóhelye is lehet, de leginkább indikátora annak, hogy más gombás betegségek is kedvező életfeltételeket találnak a koronában. Ilyen helyzetben különösen indokolt a rezes lemosó permetezés. A réz a zuzmó gomba alkotórészét támadja, eközben egyéb gombás-baktériumos betegségekre is megelőző csapást mér.

EZ IS ÉRDEKELHET
Célszerű olyan lemosószert választani, ami a rézen kívül paraffinolajat és ként is tartalmaz, így ez az első, "fertőtlenítő" védekezés a lisztharmat és a rovarkártevők ellen is hatásos védelmet jelent. A hőmérséklet most már megfelelő a kezeléshez, közeledünk a rügypattanáshoz is. Természetesen kerüljük el a csapadékos időszakot, legalább 4 óra száraz, esőmentes időszak szükséges a biztos hatáskifejtéshez! Nedves nyarakon további fungicides permetezésekre is szükség lehet a megfelelő kontakt vagy felszívódó készítményekkel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?