Hosszú távra tervezel? Így élheti túl a fenyőd az ünnepeket

agrarszektor.hu
Azoknak, akik kerttel rendelkeznek megéri inkább földlabdás fenyőt vásárolni karácsonyra, az ünnepek elmúltával ugyanis kiültethetik a kertbe, ahol akár évekig is elélnek. Fontos azonban néhány szabályt betartani ahhoz, hogy a fenyő túlélje az ünnepeket a lakásban, így a földlabdás fenyő vásárlása csak annak ajánlott, aki megfelelően tud utána gondoskodni róla.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A földlabdás fenyő tökéletes választás lehet a kerttulajdonosok számára, az ünnepek elmúltával ugyanis nem kell kidobni a fát, mert ki lehet ültetni a kertbe. Habár mostanra már biztosan mindenki beszerezte a fát karácsonyra, ha jövőre a földlabdás fenyő mellett döntünk, akkor vásárlás előtt néhány dologra mindenképp figyeljünk oda. Ilyen például a fenyő magassága, ami maximum 100-150 centiméteres legyen, így inkább a kisebb méretű fát válasszuk. Megfelelő minőségű földlabdás növényeket faiskolákban, vagy kertészeti lerakatokban vásároljunk, ne a piacokon, vásárlás előtt pedig mindig ellenőrizzük a fenyő állapotát. Miután hazavittük a fát, rövid időn belül ültessük át a földlabdánál nagyjából kétszer nagyobb edénybe, és az ültetést lehetőség szerint a lakásba bevitel előtt egy-két nappal korábban végezzük el. A lakás magasabb, majd a karácsony utáni, kinti, alacsonyabb hőmérséklethez való szoktatás a karácsonyfa túlélésének alapja, a hirtelen környezetváltozás ugyanis könnyen felboríthatja a karácsonyfa tápanyag- és vízháztartását. 

Abban az esetben ha nem ültettük cserépbe a földlabdás fánkat, miután bevittük a lakásba mindenképp helyezzük egy nagyobb edénybe, és béleljük ki földdel a gyökérzet környékét.  A fűtőtesttől mindenképpen távol helyezzük el, és a lakásban már csak mértékkel öntözzük a fánkat, elegendő két naponta megnedvesíteni a földet. A cél inkább az, hogy mérsékelten nedvesen legyen tartva a földlabda. Mivel élő növénnyel van dolgunk, még óvatosabban bánjunk vele, a földlabdás fenyő ágait ne vágjuk le, és ne is formázzuk. Vigyázzunk, hogy a gyertyák és a csillagszórók ne okozzanak sérülést a fán, illetve a díszekből is inkább csak a könnyebbeket válasszuk, műhót pedig még véletlenül se használjunk. 

Az ünnepek elteltével fokozatosan szoktassuk a fenyőt a hideghez, ezért először a garázsba tegyük ki, és csak pár nap múlva vigyük ki a szabadba. Érdemes már előre kiásni a kertben a gödröt, ahova majd a fenyőnk kerül, a hely kiválasztásánál azonban vegyük figyelembe hogy a fa pár év alatt megnő, magasabb és terebélyesebb lesz, ezért ne ültessük túl közel a házhoz vagy a kerítéshez. Figyeljünk arra, hogy a gödör megfelelő nagyságú és mélységű legyen, valamint a földet jól tapossuk bele a talajba, mert csak így tudjuk megakadályozni a kidőlést. Amennyiben nem voltunk elég előre látóak, és nem készítettük el az ültetőgödröt időben, vagy nem sikerült előre eldönteni a kert melyik részébe kerüljön a fenyő, tavaszig nyugodtan maradhat dézsában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?