Spórolj a költségeken: építs víztakarékos kertet

agrarszektor.hu
Rengeteg költséget levehet a kertészek válláról, ha spórolni tudnak a vízköltséggel a kiskertben. A víztakarékos kert kialakítása sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák, és nem feltétlenül a kavicsos területek növelésére, illetve a szárazságtűrő, sivatagi növények ültetésére korlátozódik. Mutatunk néhány hasznos ötletet, amelyekkel te is kialakíthatod otthon saját víztakarékos kertedet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kertben a vízmegtakarítás nem csak a sivatagi növényekre és a kavicsos területekre korlátozódik. Ráadásul még a zöldség- és virágkertek is hasznosíthatják a víz megőrzéséhez használt néhány módszert a kertben. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Xeriscaping

Ennél a módszernél a szárazságtűrő növényekre épülő kertkialakítás van a fókuszban. A magyar névvel még nem rendelkező irányzat középppontjában az öntözést, gondozást alig igénylő növényfajtákból összeállított kert áll. Ez a módszer tökéletesen alkalmas a víz megtakarítására a kertben, az alacsony vízigényű növényekkel ugyanis minimálisra csökkenthető a vízhasználat. Érdemes a szárazságtűrő növények mellé őshonos növényeket is ültetni, ugyanakkor több felmérés is bizonyította, hogy a helyi, szárazságtűrő füvek használatával a gyep vízigénye akár a felére csökkenhet.

Ültess szárazságtűrő növényeket

Bár hagyományosan a sivatagi növényeket tartjuk szárazságtűrőnek, nem ők az egyetlenek. Vannak olyan szárazságtűrő növények, mint a díszfüvek, gyógy- és fűszernövények, amelyeknek szintén nagy hasznát vehetjük. A legjobb módja annak, hogy megfelelő szárazságtűrő növényeket találjunk az, ha a házunk körüli területet járjuk körbe, és onnan merítünk ötletet, ott ugyanis olyan fajták fejlődnek, amelyek jól bírják majd a kertünk éghajlatát. Általánosságban ugyanakkor elmondható, hogy az évelő növények általában sokkal jobban bírják a szárazságot, mint az egyévesek.

Használj talajtakarót a kertben

A talaj nedvességtartalmának megőrzése és a szükséges öntözés mennyiségének csökkentése érdekében a több vizet igénylő növények köré a sűrűn használt talajtakaró a jó megoldás. Sok kertész használ mulcsot a fű vagy kavics helyett. A természetes mulcs elnyeli a vizet, segít megőrizni a talaj hűvösségét, és a párolgás révén csökkenti a vízveszteséget.

Gondoskodj róla, hogy egészséges legyen a kert talaja

Minél egészségesebb a kertünk talaja, annál jobban megtartja a vizet olyan módon, amely a benne lévő növények számára előnyös. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a jó vízelvezetést úgy végezzük, hogy a vizet lefelé, nem pedig el- vagy kiengedjük. Emellett figyeljünk arra is, hogy ha nem kapálunk egyfolytában, akkor a föld mélyebb rétegeit nem szárítjuk ki, így elég csak annyiszor, amennyiszer tényleg szükség van rá.

Tippek a víz megőrzéséhez a kertben

Ha a reggeli vagy az esti öntözést választjuk a délutáni helyett, illetve a talajhoz közel öntözünk, akkor jelentősen csökkenthetjuk a párolgást, és sokkal ritkábban fordulnak majd elő gombás vagy egyéb fertőzések a kertünkben. Azzal is jelentősen csökkenthetjük a vízhasználatot, ha az árnyékkedvelő növényeket valóban árnyékban tartjuk. Illetve érdemes gyűjteni az esővizet is, az eső ugyanis ingyen van, és a növények is jobban szeretik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?