Minden kertész rémálma: áldás vagy átok az agyagos talaj?

agrarszektor.hu
Rengeteg kertész szembesül azzal, hogy kertjének talaja nem épp ideális a zöldségtermesztésre. Nem kell azonnal pánikba esni, hiszen több olyan praktika is van, amelyekkel javíthatjuk a kertünk talaját. A kertészek számára az egyik legnagyobb ellenség az agyagos talaj, a legtöbben ugyanis rossz, kötött talajjal azonosítják, pedig megfelelően bánva vele nagyon hálás lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan azt gondolják, hogy az agyagos talaj egyenlő azzal, hogy rossz, kötött talajjal van dolguk, pedig a szerves anyaggal megfelelő mennyiségben ellátott és mulcsozott agyagos föld akár hálás is lehet. Az agyagtalajok jó vízmegtartó képességűek és általában tápanyagokban is gazdagok, a probléma azzal van, hogy ezeknek a talajoknak könnyen tömörödő szerkezetük van és levegőtlenek. 

A kérdés tehát, hogy mit tehet egy kertész ha könnyebben művelhetővé tennék az agyagos talajt a kertjében. Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő komposzthasználat. Ne csak beleássuk a komposztot és a trágyát a talajba, hanem a föld felszínén is terítsük el, így ugyanis az esővel beleérik a talajba, ami ezáltal kedvező szerkezetű lesz. Emellett a hasznos mikroorganizmusok is jobban reagálnak a talajfelszíni terítésre, mint a mélybe forgatásra. A zöldtrágyázás szintén sokat segíthet. A talajtakarás, mint lassan lebomló szervesanyag pedig tovább tudja javítani a helyzetet. Így a kötött föld egy továbbra is jó víztartó, de levegősebb, jobban művelhető közeggé válik.

Érdemes arra is odafigyelnünk, hogy ha élővé szeretnénk tenni a talajt, akkor a forgatást teljesen minimalizálnunk kell. Az agyagos, kötött talajokon legfeljebb az ásóvillás lazítás ajánlott. Hasznos tipp lehet, hogy a különböző ázalékok, illetve a komposzttea serkentik a talajéletet, a folyamatos növénytakaró pedig építheti a humuszréteget.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06