Ezek a legfontosabb októberi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb októberi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
A kertünk növényei ősszel lelassulnak, elcsendesednek, felkészülnek a télre. Eljött az ideje, hogy mi is elvégezzünk néhány fontos feladatot a tartósan hideg, csapadékos idő beállta előtt. Ez az időszak azért is nagyon fontos, mert most készítjük fel kertünket nemcsak a télre, de a tavaszi megújulását, a gazdag termést és virágözönt is ilyenkor alapozzuk meg. Mutatjuk, mi az, amit egy kerttulajdonos sem úszhat meg októberben. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ügyes kertészek októberre már betakarították a terményük javát és elkészültek a befőttek is. Ezzel persze nem ért véget a kerti teendők sora, a hónapban még számos munka vár a gazdákra. Ugyan az idő változékony, érdemes megragadni a napsütéses órákat és tevékenykedni kicsit a kertben, hiszen számtalan fontos feladat akad ilyenkor is a kertekben. A HelloVidék most összegyűjtötte a legfontosabb kerti munkákat, amikről nem szabad elfeledkezni.

1. Ne feledkezzünk meg a késői zöldségekről

Ne feledkezzünk meg a most beérő zöldségeinkről sem, a répa, káposzta, sárgarépa, karfiol, kelkáposzta, fokhagyma és póréhagyma ilyenkor még hoz termést. Az utolsó babokat is most kell leszednünk, és a leveleit kiválóan felhasználhatjuk a komposztba is.

2. Szemtelen gyomok, elhalt növények

Ha a növények körül bujkáltak a gyomok, akkor most itt az ideje megszabadulnunk tőlük. A következő lépés a régi növények, elhalt növényi részek, maradványok eltakarítása a veteményesből. Az elszáradt növényeket, zöldségeket, valamint a beteg, fertőzött növényeket mind távolítsuk el, dobjuk ki. A földből kihúzott egészséges növényeket a komposzthalomra hordhatjuk. A régi, elhasználódott, kertben felejtett növény rengeteg betegség és kártevő melegágya lehet.

3. Gyűjtsük össze a gyümölcsöket

Ha még nem gyűjtöttünk össze minden lehullott gyümölcsöt, itt az ideje ellenőriznünk a kertet, és összeszedni a maradékot. A rothadó gyümölcs vonzza a kártevőket. Ha van szilvánk, körténk, almánk, még ilyenkor is javában szüretelhetjük, de figyeljünk oda, hogy semmi ne maradjon a fa alatt sem.

4. Forgassuk át az ágyásokat

Ha a talaj a nyár folyamán tömörödött, akkor kerti villával kissé mozgassuk át. Akár zöldségekről, akár virágágyásokról van szó, a hideg előtt érdemes átforgatni a földet. Ezzel ismét a felszínre emelhetjük azokat a kártevőket, amelyek már elhelyezkedtek a talajfelszín alatt, így nagyobb részük pusztul el az érkező hidegben, mintha háborítatlan földben vészelhetnék át a hideg éjszakákat.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Itt az ideje a metszésnek

Nyugodtan elkezdhetjük ősszel az alma-, a körte- és a cseresznyefa metszését, de az sem baj, ha a tél elejéig várunk vele. Ha a szamóca beérett, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, szedjük le az elszáradt leveleket és tépjük le az indákat is. A piros- és fekete ribiszkét, valamint az egrest is ilyenkor kell megmetszenünk, és ez a hónap a legkedvezőbb a málna- és szederbokrok gondozására is. Fontos, hogy még a fagyok beállta előtt érdemes gombaölő szerrel bepermeteznünk a gyümölcsfáinkat.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. A legfontosabb a talaj

Eljött az idő, hogy alaposan szemügyre vegyük kertünk talaját. Ha azt vesszük észre, hogy megviselte a nyár, száraznak és terméketlennek tűnik, akkor nyugodtan felturbózhatjuk egy kis komposzttal. De a fák alatt használhatunk akár komposzt-teát is.

7. Vessünk, ültessünk

Még nem késő kiültetni a dughagymát, mert ezek szívósak, jól áttelelnek, és egy hónappal korábban beérnek, mint a tavasszal ültetett. A fokhagymát is elültethetjük most, habár ezzel a tevékenységgel akár novemberig is várhatunk. De haa van rá időnk, és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen lesz a november. Elvethetjük a lóbabot is, hogy tavasszal hamarabb induljon fejlődésnek, viszont a hidegebb éghajlatú területeken jobb, ha tavaszig várunk vele, mert akkor könnyebben csírázik. Vethetünk saláta és spenót magokat is. Távolítsuk el az áttelelő káposztafélékről a sárguló leveleket, mert ezek semmilyen szempontból sincsenek a növény előnyére, és így elősegítjük a karfiol további fejlődését.

8. Ez a legjobb idő a hagymások ültetéséhez

A köznyelvben hagymásnak nevezett növények közös jellemzője, hogy a föld alatt módosult szárrész található, mely botanikailag lehet hagyma, gumó, vagy hagymagumó. Tulipánból 4-10 db, nárciszból 6-10 db, míg császárkoronából elég 3 db egy csoportba, hogy mutatós színfoltot kapjunk. Olyan évelők mellé ültessük őket, amelyek később virágoznak, vagy amelyek lombozatukat egész évben megtartják. Ültessük a tulipánt és a nárciszt árnyékliliom mellé, mert a virágzás után a sárguló szárakat éppen el fogják takarni az akkor kibújó árnyékliliom levelei.

9. Gondoskodjunk az új növényekről

Sokan ebben az időszakban ültetik el a fiatal fákat és cserjéket. Ebben az esetben érdemes figyelni arra, hogy ültetés után jól belocsoljuk őket. Ezt egyébként télen is meg kell tennünk, ne tévesszen meg minket a leesett hó mennyisége. A növényeknek ilyenkor is szüksége van vízpótlásra.

10. A lehullott levelek és a komposzt jó barátok

Már többször írtunk róla, hogy az avar, a lehullott levelek elégetése már nem opció, viszont mindenki nyerhet vele, ha az őszi ágakat, leveleket, kigyomlált növényeket és a levágott füvet a házi komposztba teszi, mivel így sokkal jobb minőségű trágyát készíthet. Októberben ne feledkezzünk meg a házi komposzt folyamatos mozgatásáról sem!

11. Tiszta szerszámok, tiszta kert

Ha eddig nem tettük meg, éppen itt az ideje megtisztítani és élesíteni a kerti szerszámokat. A hidegebb hónapokban valószínűleg nem lesz rájuk szükség, ezért miután összeszedtünk és elmostunk minden olyan kaspót, cserepet, növénytároló ládát, ami éppen üres és a nyárról megmaradt, tisztán tegyük el tavaszig. Ez azért fontos lépés, mert így megszabadulhatunk azoktól a kártevőktől, amik esetleg ezekben az edényekben vertek volna tanyát, vagy rejtették volna el petéiket, lárváikat. Nem utolsó sorban, sokkal kevesebb az esélye annak, hogy betegek lesznek a növényeink, ha jövő nyáron már ebbe ültetjük bele őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?