Soha többé nem foghat ki a kertészeken a talajtípusok réme: ilyen egyszerű gondozni

agrarszektor.hu
A száraz, homokos talaj nehezen képes megtartani a nedvességet és a tápanyagokat, viszont nagy előnye, hogy könnyű ásni, tavasszal gyorsan felmelegszik, és az év bármely szakában dolgozhatunk vele. Akad akinek csak néhány szárazabb folt van a kertjében, de vannak olyanok is, akiknek nagyobb homokos területekkel kell megbirkózniuk. Több növény is van, amelyik jól viseli, és kifejezetten szereti az efféle talajokat, ilyen akár a kecskerágó, az ezüstfa, a cickafark, és egyes díszfüvek is. Néhány fontos szabályt azonban minden esetben be kell tartanunk, ha száraz, homokos talajba ültetünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A homokos, száraz talajok nem feltétlenül jelentenek rosszat egy kertben, elég csak megtanulnunk megfelelően bánni velük, és tudni, mely növényeket ültessük ezekre a területekre. A kecskerágó, az ezüstfa, a cickafark és bizonyos díszfüvek tökéletes lakói lehetnek a kertünk homokosabb részeinek, a gondozásuk során azonban érdemes betartanunk néhány fontos szabályt. 

Ha nagyon homokos területen ültetünk, akkor gondoskodjunk róla, hogy minden ültetőgödörbe kerüljön egy kevés szerves anyag, amely a nedvesség és a tápanyag megtartásában segíti majd a növényeket. Ültetés előtt mindig áztassuk be az összes növényt, és egészen addig hagyjuk a vízben őket, amíg már nem szállnak fel a buborékok. Mindig mulcsozzuk a növényeket, ezzel is segítve a talaj nedvességtartalmának megőrzését, és a gyökerek hűvösen tartását.

A száraz, homokos területekre lehetőleg ősszel vagy tavasszal ültessünk, hiszen így a növények gyökereinek lesz ideje növekedni. Minden reggel vagy este öntözzük a növényeket, addig, amíg meg nem erednek. Ne tápoldatozzuk ezeket a növényeket, mert megfelelően alkalmazkodtak a nehéz körülményekhez, így a tápoldattal inkább ártanánk nekik. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?