Ezért hullik tömegével a diófa levele: nem is gondolnád, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Sokan észrevehették az utóbbi időben, hogy tömegesen hullanak a levelek a diófájukról, úgy mintha már ősz lenne, és száradnának le. Sajnos idén nyáron ez egy általános jelenségnek számít, a szokatlan időben történő levélhullás pedig két okra is visszavezethető. Mutatjuk, mi okozhatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több helyről is lehet hallani az utóbbi időben, hogy tömegesen hullik a kertjében a dió levele, úgy mintha már ősz lenne. Az idei nyáron nagyon erős volt a napsugárzás, a nap égető, perzselő hatása pedig a diófa leveleket is károsíthatja - írja az agroforum.hu. Ez lehet az egyik oka a tömeges levélhullásnak, hiszen a dió lombkoronájának felső levelein könnyedén felléphet az égető hatás. Ilyenkor a leveleken nagy, gyakran több centiméteres kiterjedésű, barnán elhalt szabálytalan foltok jelennek meg, amelyek egyneműek, bennük kör alakú vagy szegletes kisebb foltok nem láthatóak. Később az erős ultraibolya sugárzás hatására ezek a levelek elhalnak, és a diófák lombja kiritkul.

A szokatlan levélhullás másik oka a dió gyakori gombabetegsége lehet, mely a dió leveleit a teljes vegetációs időszakban fertőzheti az őszi lombhullásig. A dió gnomóniás betegsége a levelek lemezein kör vagy kerekített alakú barna foltokat okoz, a foltok sötétebb barna szegéllyel rendelkeznek, és a foltok közepe kivilágosodik. A foltok elszórtan képződnek, majd ahogy szaporodnak és nőnek, gyakran összefolynak, közöttük a levél elsárgul és lehullik. A rövid esős időszakok után a levelek tartós vizes állapota csak kedvez a gomba fertőzésének, emellett az esti vagy éjszakai órákban végzett öntözés párakicsapódást okoz a leveleken, ami szintén a gomba spóráinak csírázását és fertőzését váltja ki. 

A lehullott, fertőzött levelek folyamatos összegyűjtésével és megsemmisítésével csökkenhetjük a lomb visszafertőzését. Az őszi lombhullás után ajánlott a dió leveleit komposztálni, vagy megsemmisíteni. Habár sokan úgy gondolják a dió levele nem komposztálható, kiderült, hogy ez nem igaz. Érdemes külön tárolóban komposztálni a dióleveleket, mert lassabban bomlanak le, mint a többi lombhullató fa levele. Ezidő alatt azonban a levelekben található növekedésgátló anyagok a komposztálódási folyamat végére elbomlanak, és a talaj tápanyag dúsítására veszély nélkül, kiválóan alkalmasak. Különböző gombaölő szereket is használhatunk a fertőzés megállítására, ilyenek a tebukonazol, a penkonazol, a difenokonazol és az azoxistrobin hatóanyag-tartalmú szerek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06