Veszélyes betegség támadja a  diófákat: szinte lehetetlen védekezni ellene

Veszélyes betegség támadja a diófákat: szinte lehetetlen védekezni ellene

MTI
Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közleményükben azt írták, hogy a növényvédő szer a dió egyik legsúlyosabb betegségének a kórokozója, a xaj nevű baktérium ellen hat majd. A xaj miatt jelenleg hatalmas gazdasági károk keletkeznek, viszont még nem áll rendelkezésre ellene hatásos, regisztrált szer. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz csaknem 175 millió forintos támogatásával, 253 millió forintból 2025 tavaszáig a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével létrejövő növényvédő szer akár biotermesztésben is alkalmazható lesz. A növényvédő szer hatóanyagai a bakteriofágok, azaz olyan vírusok, amelyek kizárólag az adott kórokozó baktériumot képesek megtámadni és elpusztítani, ezáltal minimálisan avatkoznak be a környezetbe - olvasható a cég közleményében.

A társaság már korábban is fejlesztett a baktérium ellen egy - szabadföldi kísérletekben igazolt hatásosságú, jelenleg európai uniós regisztráció előtt álló - szert, annak azonban hátránya, hogy az UV sugárzás károsítja a hatóanyagát. Az új fejlesztés célja, hogy mindez ne történhessen meg.

A 2010-ben alakult - biotechnológiai, környezetvédelmi és elektronikai hulladékfeldolgozási üzletágban tevékenykedő -, 25 embert foglalkoztató Enviroinvest Zrt. székhelye és biotechnológiai kutatóintézete Pécsen van, elektronikai hulladékbontó üzeme pedig Dunavecsén található. A biotechnológiai szegmens további biológiai növényvédő szerek fejlesztését tervezi, illetve befektetőkkel létrehoztak egy startup céget, amely az egyik ilyen terméküket Indiában és Vietnámban készül piacra dobni. A társaság tavalyi nettó árbevétele a cég közlése szerint 316 millió forint, míg az azt megelőző évben 320 millió forint volt. Adózott eredményük 2021-ben 8,8 millió forintot, 2020-ban pedig 10,9 millió forintot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?