Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A téli alma utóérő gyümölcs, vagyis nem a fogyasztási érettség állapotában szedjük le a fáról, hanem korábban, amikor leszedve a legtovább és a legjobb minőségben tárolható. A tárolásra szánt almát mindig a kocsányával együtt szedjük le, mert azok az almák, amelyeknek a kocsánya kiszakad, a tárolás folyamán könnyen fertőződnek romlást okozó betegségekkel, és rövidesen rothadni kezdenek. Az almát ezért úgy válasszuk le az ágról, hogy ujjainkkal körbefogjuk, kissé megemeljük és gyengéden megcsavarjuk.
A leszedett almát minél előbb szállítsuk hűvös, védett helyre, nehogy felmelegedjen. Az ideális tároló állandó hőmérséklete + 1-2 fok. Ezt otthon úgy tudjuk elérni, ha a kora őszi időszakban éjszaka szellőztetjük a tárolót, nappal pedig zárva tartjuk az ajtaját és az ablakait. Amikor az időjárás téliesre fordul, akkor viszont nappal szellőztessünk. Ha száraz a tároló levegője, akkor a ládák közötti padlót időnként öntözzük meg. A tárolt almát kéthetenként át kell válogatni és a romló gyümölcsöket ki kell szedni a hibátlanok közül, mert megfertőzik az egészségeseket.
A téli körtéket is hamarosan betakaríthatjuk - akkor is, ha a gyümölcs héja még zöld. Lehetőleg egy rétegben, kamrában, vagy szobában tároljuk, és mivel a gyümölcsök fokozatosan érnek, ezért gyakran vizsgáljuk át őket. A diótermés betakarítását akkor kezdjük, amikor a zöld burok többsége felrepedt. Ezt a dióról le kell választani, és a friss diót száraz helyen (padláson) vékony rétegben kiterítve meg kell szárítani. Azokat a diókat, amelyeknek a héja nem repedt fel, tegyük műanyag zsákba, mert így két nap alatt befüllednek és a héjuk lefejthető lesz.
A bimbós kel, a brokkoli, a kelkáposzta, a póréhagyma, a leveles kel, és a fejes saláta teljesen télálló zöldségfélék, a szabadban telelhetnek és még a kellemes, késő őszi napokon is fejlődnek. Most kell elültetni azokat a virághagymákat, amelyek majd tavasszal virágoznak a kertünkben, ilyen a tulipán, a jácint vagy a nárcisz. Ezek a virágok az őszi hónapokban még gyökeret eresztenek, és amint a föld fagya kiengedett, növekedni kezdenek. Ehhez nagyon fontos, hogy a hagymák a megfelelő mélységbe kerüljenek, ami azt jelenti, hogy a hagymák felett kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. A tavasszal nyíló hagymás virágok a jó minőségű, tápdús kerti földben érzik magukat a legjobban, ezért talajukat meg kell javítani szervestrágyával, a nagyon kötött és a nagyon laza (homok) talajokat pedig tőzeg bekeverésével tehetjük ültetésre alkalmassá.