Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mielőtt tartóedényt választanánk a növényünk számára, gondoljuk át, melyek a termesztendő növény igényei - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. Az edény méretének megválasztása elsődleges fontosságú a megfelelő növekedéshez. És bár a tartó külső burkolatának mindig vízzárónak kell lennie, hogy a kifolyó víz ne tegye tönkre a padlót és a bútorokat, ugyanakkor bizonyos növények nem kedvelik a tocsogósan kedves földet, ezért a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodnunk kell. Ennek a két szempontnak úgy tudunk leginkább megfelelni, ha olyan tartóedényt választunk, melynek alsó perforációján keresztül kifolyik a felesleges víz, amelyet az alatta lévő tálca felfog. A másik lehetőség, hogy az ehető növényeket alul lyukacsos műanyag edénybe tesszük, az egészet pedig vízálló dekoratív tartóba, amelyet kaspónak nevezünk. Ha közvetlenül a tartóba ültetjük a növényt, akkor az aljára legalább 1 cm-es rétegben tegyünk kavicsot a pangó víz felfogására, annak tetejére rakjunk egy műanyag perforált lemezt, és csak azután töltsük rá a termőföldet. Vehetünk olyan speciális edényt is, amelybe már beépítették a vízelvezető rendszert, ez ugyanis a tartályban felfogott vizet visszajuttatja a földbe.
A termesztésre szánt növény mérete meghatározza a tartóedény méretét. A nagyobb gyökérrel rendelkező növényeknek nagy hely kell, és mivel több évig élnek, ezért idővel egyre nagyobb cserepekbe kell átültetni őket. Hogy ne kelljen mindig új, drága tartót venni, inkább vegyünk egy nagyméretű kaspót, a növényt pedig az egyre nagyobb műanyag tartóba átültetve tegyük bele.
A magas növények, mint a támasztékra futtatott paradicsom, legalább 25 cm mély és 20 cm széles tartót igényelnek, hogy a gyökérzetnek és a magas száraknak - melyeket növekedés közben a támasztékhoz rögzítünk - stabilitást adjon. Az apróbb ehető növények lehet, hogy egyenként nem igényelnek nagy helyet, viszont csoportosan nagyobb edénybe érdemes ültetni őket. A szárazabb éghajlatról származó növények mostohább körülmények közt is megélnek, mert nincs szükségük sok földre vagy vízre ahhoz, hogy jól érezzék magukat.
Habár az apró cserepek nagyon jól néznek ki, a legtöbb növény mégsem fog sokáig túlélni benne. Ezekbe a cserepekbe ültessünk kicsi fűszernövényeket, virágokat vagy mikrozöldeket, de ügyeljünk arra, hogy gyakoribb locsolást igényelnek. A paradicsom, a paprika, a csilipaprika és a fűszernövények számára válasszunk olyan cserepet, amely 25-38 cm átmérőjű, és ugyanilyen mély. A nagyobb cserepek több földet és vizet fogadnak be, ami azt jelenti, hogy ritkábban kell őket locsolni, emellett stabilan tartják a nagyobb növényeket.