Lemosó permetezés házilag - Elkéstem vagy még időben vagyok?

Lemosó permetezés házilag - Elkéstem vagy még időben vagyok?

agrarszektor.hu
Sokan teszik fel a kérdést, hogy a lemosó permetezés mikor hatékonyabb: ősszel vagy tavasszal, a tél utolsó vagy a tavasz első napjaiban? A választ nem a dátumok adják meg. Elmondjuk, miért, mikor, hogyan érdemes végezni. Választ adunk arra is, hogy mi történik akkor, ha a lemosó permetezés 2020 tavaszán elmarad.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lemosó permetezés 2020

A lemosó permetezés 2020 folyamán talán még több eredményt hozhat, mint tavaly, és ennek oka a tél hiánya: nem volt tartósan -5 fok alatti hideg, még átmenetileg is ritkán, így a kártevők jól átteleltek. A tavaszi lemosó permetezés ilyenkor a levéltetvek, pajzstetvek és atkák kéreg alatt megbúvó alakjai ellen hatásos igazán - a permetlé olajtartalma az, ami fullasztja a kártevőt. A rezes kezelések a bakteriális és bizonyos gombás betegségek - mint az őszibarack tafrinás levélfodrosodása - ellen nyújtanak jó megelőző védelmet. A permetlé kéntartalma pedig a lisztharmat típusú gombás betegségek (ilyen a varasodás is) visszaszorításában játszik jótékony szerepet.

Tehát a bő sugárban kiszórt, a törzset és az ágakat is átmosó permetlének három fő összetevője lehet: kén a legtöbb gombabetegség ellen, réz szintén a gombás + bakteriális betegségek ellen és paraffinolaj a rovarkártevők ellen. Ezeket az alkotóelemeket külön-külön vagy bármilyen kombinációban meg lehet vásárolni. Külön-külön nagyobb töménységben juttathatóak ki, tehát hatékonyabb a védekezés, kombinációban viszont egyszer is elég lehet végigfújni a gyümölcsöskertet, vagyis időt, energiát spórolunk.

Tavaszi lemosó permetezés mikor?

Arra a kérdésre, hogy a tavaszi lemosó permetezés mikor hatásos, a válasz: közvetlenül rügyfakadás előtt. Ez rendszerint akkor következik be, amikor gyakorivá válik a 10 fok feletti csúcshőmérséklet, rendszerint március első napjaira esik ez az időpont. Ilyenkor nemcsak a rügyek kezdenek ébredezni, de a kártevők is. A helyes időpont az, amikor a rügypikkelyek még elég zártak ahhoz, hogy a tömény kén vagy réz hatását elviselje a levél- vagy virágkezdemény, ugyanakkor a rovarok már intenzíven lélegeznek.

Idén extrém meleg volt a február, de olykor vissza-visszahűlt az idő. A március első napjaiban bőségesen érkező csapadék egy pillanat alatt berobbantotta a tavaszt, még szerencse, hogy átmenetileg hűvösebbre is fordult az idő, és ezzel megadta az utolsó esélyt a késlekedők számára, hogy cselekedjenek. A rügyek pattanásig feszültek, a bokrokon már kifeslett levélkéket látunk, de a gyümölcsfák az ország nagy részén még csak most lazítgatják a rügypikkelyeiket. Ez az utolsó időpont a védekezésre. Aki mostanra nem végzett a metszéssel, már ne fogjon bele a lemosó permetezésbe.

A napi középhőmérséklet messze az átlag felett volt

Akkor most minden veszve? Korántsem, hiszen számos rovarölő és gombaölő készítménnyel védekezhetünk később is, amikor már lomb takarja a fát.

A tavaszi lemosó permetezés előnye az, hogy nagyon olcsó és környezetbarát módja a kórokozók és kártevők hatékony gyérítésének.

A később alkalmazott vegyi anyagok nagyságrendileg drágábbak és a kjuttatásuk sokkal több figyelmet igényel. Tekintettel kell lenni a szélre, az esőre, a szer elsodródására, a védendő rovarokra és a pontos időzítésre is, különben feleslegesen áldoztunk annyi pénzt a permetezésre, inkább ártunk, mint használunk vele. Egyszóval nincs vége a világnak, ha lekéstük az ideális időpontot, de jócskán megnehezítettük vele a dolgunkat.

Őszi lemosó permetezés

Nemcsak tavasszal végezhető lemosó permetezés, még ha kevesen is gondolnak rá. Az őszi kezelés ideális időpontja az, amikor a fák a lombjuk nagy részét már ledobták. Ilyenkor ők már nyugalomban vannak, miközben a meleg nappalok még aktívan tartják a telelőre vonuló kártevőket. Ez az időpont jellemzően október végén szokott bekövetkezni. Általában sok a dolgunk ilyenkor, mi magunk is az utolsó simításokat végezzük a kerten, pedig ez az időpont talán még a tavaszinál is több eredménnyel járhat: a gombás betegségeket hordozó lombot és gyümölcsmúmiákat is le tudjuk kezelni, még mielőtt azok komposztálódva megőriznék a gombaképleteket a következő szezon számára. (A lomb égetése egyre ritkább, és egyre kevésbé megengedett tevékenység, bár növényvédelmi szempontból előnyös volna.)

Arra a kérdésre tehát, hogy az őszi lemosó permetezés mikor a leghatékonyabb, a lombozat hullása adja meg a választ. És hogy mikor kell lemoso permetezes? Mindig, amikor csak el tudjuk kapni a fent említett két ideális időpontot. Olcsóbb, biztonságosabb és környezetkímélőbb megoldásnak számítanak, mint bármilyen más vegyszer, amit később a zöld lombozatra fújunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?