Támad az őszibarack legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Támad az őszibarack legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

agrarszektor.hu
Akinek őszibarackfája és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell. A betegség továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 fokos átlaghőmérséklet az optimális, ami azt jelenti, hogy idén biztosan számolnunk kell a gomba támadásával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina, ám a fertőzés után csak 1-2 héttel később jelentkeznek a deformálódott, elszíneződött levelek - írja a magyarnovenyorvos.hu. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni a gomba ellen. Különösen a nektarin és a sárgahúsú barackfajták szenvedhetnek tőle. A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 fok közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.

 Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezés javasolt. Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon érdemes megismételni a folyamatot réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül ajánlatos választani, és az alsóbb dózisokkal dolgozzunk. Ilyenek például a rézhidroxid, a rézoxid, a tribázikus rézszulfát, valamint a finom örlésű rézoxiklorid. Egyes készítményeket már a "fajtára jellemző színeződés kialakulásáig" is fel lehet használni őszibarackban. Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban, ráadásul nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma. A réz hatását egyébként a mankoceb hatóanyag felerősíti, ez a kombináció is kapható a gazdaboltokban.

A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel, ezért apró cseppekkel permetezzünk, tapadást elősegítő segédanyagokkal, emellett a fodros levelek leszedésével is lassíthatjuk a tafrina terjedését. Ugyanakkor amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a gomba ellen. Ismételni kell 5-7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15-20 fokot, ekkor ugyanis leáll a dérgomba károsítása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?