Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A paradicsom kertjeink egyik kedvenc kultúrnövénye: minden valamire való veteményesben szorítunk egy kis helyet számára, hiszen nincs is jobb nyáron, mint az édes, lédús, házi paradicsom, ami mindannyiunk számára az igazi otthoni ízeket idézi. Azonban sajnos a paradicsomnak is vannak gyenge pontja: akár palántakorában, akár kifejlett termésként számos kórokozó, kártevő megtámadhatja. Cikkünkben leírjuk, mik a paradicsom betegségei és kártevői, melyek lehetnek a paradicsom palánta betegségei és milyen vegyszeres vagy házi praktikákkal küzdhetünk a paradicsom betegségei ellen, hogy befektetett munkánknak leszüretelhessük ízletes gyümölcsét.
A paradicsomról röviden
A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, származási helye eredendően Közép- és Dél-Amerika, ahonnan a 17-18. század során hozták be Európába; ma már az egész világon közkedvelt, elterjedt élelmiszer. Habár besorolása szerint gyümölcsnek számít, hazánkban zöldségként tartjuk számon, gasztronómiánkban kiemelt pozícióban van, hiszen rendkívül gyakran használjuk különböző ételek elkészítéséhez, főként a magyaros a receptek lecsós alapjához. Bármilyen formában fogyasztható, gyakran tartósítják konzerv, savanyúság, aszalvány vagy sűrítmény formájában.
A paradicsomnak számos változata van, ennek megfelelően magassága is fajtánként eltérő: 40 cm-től egészen 2,5 m magasságúra nő, terméseinek súlya is változatos, akár 100 dkg súlyú is lehet. Gyökere főgyökér, lágyszárú, leveleivel együtt finom szőrök borítják. A paradicsom virágzata önbeporzó, termése bogyótermés. A paradicsom tápértéke főzve magasabb, mint nyersen fogyasztva, C-vitamin tartalma miatt egészséges, ám héja nehezen emészthető.
Mik a paradicsom betegségei? Mit tehetünk a paradicsom betegségei ellen?
A paradicsom termését, palántáját számos kórokozó megtámadhatja, emiatt kiemelt fontosságú, hogy odafigyeljünk rá kertünkben. Nézzük, mik a paradicsom betegségei és azok mikor támadják meg a növényt!
A paradicsom betegségei:
1. Dohánymozaik vírus
A dohánymozaik vírus gazdanövénye eredendően a dohány, de a növények széles skáláját képes megfertőzni. Jellegzetessége, hogy a leveleken mozaikos elszíneződések jelennek meg, a levéltetvek és egyéb növényi nedvekkel táplálkozó rovarok terjesztik egyik növényről a másikra. A paradicsom betegségei közt ez az egyik legellenállóbb kórokozó, bírja a hideget, a növények szárában áttelelhet. A betegség első tünete a levélerek közti szakaszok elhalványulása, amelyet a sötét és világoszöld mozaikmintázat kialakulása követ. Száraz időben a levelek mozaikos kiégése is megfigyelhető. A mozaikvírus a paradicsom palánta betegségei közt számít veszélyesnek: habár nem öli meg a növényt, az visszamarad a fejlődésben, csenevész lesz.
2. Verticilliumos hervadás
Ezt a betegséget egy talajgomba okozza, ami jellemzően a paradicsom gyökerén keletkezett sérüléseken keresztül jut be a növénybe: a vízben oldott anyagokkal együtt szívódik fel, ám ezután gátolja a növényben a víz és a tápanyagok felszívódását. A betegség kezdeti tünete, hogy sárgás foltok jelennek meg a paradicsom alsó levelein, amelyek a paradicsom szárán keresztül tovább terjednek az egész növényre. A sárga színt a levelek barnulása, lehullása követi. Ha egyszer megfertőződik vele a paradicsom, nincs mit tenni: dobjuk ki a növényt és alkalmazzunk vetésforgót, ugyanis a kórokozó a talajban sokáig elél. Jobb, ha olyan paradicsomfajtát ültetünk, ami ellenáll ennek a betegségnek.
3. Fuzáriumos hervadás
A paradicsom betegségei közt ebben az esetben is egy gombáról van szó, ami a növény nedvkeringését támadja meg: nem tud tőle felszívódni sem a víz, sem a tápanyag. Onnan ismerhetjük fel, hogy a paradicsom minden látható ok nélkül hervadni kezd, először az egyik oldalán, majd az egész palánta összeesik. Nehéz ellene védekezni, a legjobb, ha vetésforgót alkalmazunk: ahol korábban tapasztaltuk a betegséget, oda ne ültessünk paradicsomot, paprikát!
4. Fuzáriumos gyökérrothadás
A paradicsom palánta betegségei közé tartozik: még zsenge korában ejti el a csírákat és a palántát, amelynek megöli a gyökereit. A paradicsom szövetei összehúzódnak, megpuhulnak, a palánta megdől. Felismerhetjük kezdetben a gyökérből kiinduló vizenyős foltokról. Megfelelő vízelvezetéssel védekezhetünk ellene.
5. Kladospóriumos betegség
A gombás betegség elsősorban a leveleken jelentkezik, amelyeket szabálytalan alakú, sárgászöld foltok lepnek el; ezek ritkán terjednek át a bogyótermésre. A foltok idővel szürkésbarnára váltanak, végül a levelek elszáradnak és lehullanak. A levelek fonákja is megsárgul, majd sötétbarna, bársonyos kinézetű penészgyep borítja be. A paradicsom termésén a bibepont körül fekete pöttyök láthatóak, a szár felkopaszodik. A kórokozó a fényszegény, őszies időt kedveli, vegyszerrel védekezhetünk ellene.
6. Szürke levélfoltosság
Szintén gomba okozza, ami a vízben terjed: a fröccsenő víz és a szél is átragaszthatja egyik növényről a másikra, illetve megjelenhet árvakelésű paradicsom- vagy paprikapalántán is. A betegség a vizet kedveli, de száraz időben is okozhat gondot, a harmatnak köszönhetően. Tünetei a száron, levélen megjelenő foltok, amik kezdetben piros-barnák, majd közepükön fehér vagy zöld középpontok jelennek meg; léziókká alakulnak. Ha sok a lézió, a levelek elhalnak, ám a betegség a gyümölcsöket nem érinti.
7. Korai ragyásodás
Egy olyan gomba okozza, ami a talajban, elszáradt növényekben telel át, de néha máshonnan átültetett zöldséggel is bevihetjük a kertbe. Tünetei a sötét körös foltok megjelenése a leveleken, amelyeket sárgulás vesz körül, az egész növény a terméssel együtt károsul. Ha meg akarjuk fékezni a gombát, távolítsuk el a beteg részeket, illetve permetezzük réz- vagy kénalapú növényvédőszerrel.
8. Paradicsomvész, kései ragyásodás
A paradicsom betegségei közt az egyik legveszedelmesebb: nagyon gyorsan terjed és a termést is károsítja. A leveleken zsíros hatású foltok jelennek meg, amelyeket gyakran fehér penész vesz körül, ha nagyon csapadékos az időjárás. Idővel a foltok kiszáradnak, papírvékonyak lesznek, a szárak pedig elfeketednek. A foltok a termést is beboríthatják. A gomba fagymentes helyen áttelel, de behozhatjuk a kertbe krumpliültetéssel is, ugyanis a paradicsom betegségei más növényeket is kedvelnek.
9. Szeptóriás levélfoltosság
Hasonló tüneteket produkál, mint a paradicsomvész, emiatt gyakran összetévesztjük a kettőt. A levelek ebben az esetben is foltosak lesznek, azok papírvékonnyá száradnak, de ennél a betegségnél a foltokban apró fekete pöttyök is megjelennek. A betegség először az idősebb leveleken jelenik meg, majd a fiatalabb hajtásokat is megtámadja. A betegség ellen védelmet nyújt a permetezés.
10. Sclerotium rolfsii
Ez egy penészgomba, ami a talaj és a szár találkozásánál támadja meg a növényt, így annak megszakad a tápanyagkeringése. A paradicsom palánta betegségei közt veszélyesnek számít, ha nem vesszük észre időben, a palánta elszáradhat. Tünetei a tőn lévő fehér, gombás penész, rothadás. Ha úgy véljük, ez a betegség támadja a növényeket, érdemes megpróbálkoznunk a paradicsom átültetésével, a kalciumos, ammóniás trágyázással a paradicsom betegségei ellen.
11. Antraknózis
Egy gyakori gomba, ami a paradicsom termésének rothadását okozza: először apró, napégettségre emlékeztető foltok jelennek meg a növényen, majd nőni kezdenek, közepük egyre sötétebb lesz, rothadni kezd. A foltok egyre csak szaporodnak a gyümölcsökön, egyre több növényt tesznek tönkre. A betegség ezesetben is a talajon keresztül jut be a növénybe, a már gombás, más betegségben szenvedő paradicsomot is megtámadhatja. A betegség könnyebben kijön a nedvességgel gyakrabban érintkező, talajközeli terméseken. A réz alapú permetezőszerek meggátolhatják, hogy elterjedjen a növényen.
12. Pszeudomónászos betegség
Bakteriális megbetegedés, amely során a termésen apró, fekete, kipúposodó pöttyök jelennek meg, amelyek hamar növekedésnek indulnak, ezek széle rendszerint fehér. Permetezőszerrel előzhetjük meg, hogy a paradicsom betegségei közt ez a típus elterjedjen, megfertőzve a növényeket.
13. Fitoftóra
A betegség a hideg, esős időt kedveli, különlegessége, hogy az éretlen termést támadja meg. Jellegzetessége, hogy a zöld paradicsom termésen vizenyős jellegű folt jelenik meg, nem sötétedik be, de egyre nagyobb lesz és könnyen felismerhető, gyűrűs formát ölt. A rothadás általában a talaj és a növény találkozásánál jön létre, a felület végig sima marad, nem ragyásodik be. Ha a betegség felüti a fejét, nem kell mást tennünk, mint a beteg paradicsomokat eltávolítanunk, majd ügyeljünk rá, hogy a többi gyümölcs ne érintkezzen a talajjal, például kössük fel.
14. Szeptória
Az idősebb, alsó leveleken aprócska, kerek, vizenyős foltok jelennek meg, amelyeknek a pereme sötét. Ahogy a foltok terjednek, összeolvadnak, majd a levelek elsárgulnak, beszáradnak és lehullnak. A betegség alulról fölfelé fertőz, eléri a szárakat, virágkocsányokat is, ám a termések érintetlenek maradnak. Réz alapú permetezőszerrel védekezzünk ellene.
15. Olajbarna levélfoltosság, korompenész
Egy olyan gomba okozza, amelyet köznyelven korompenésznek hívunk. A levelek fonákján jelenik meg, ahol kezdetben olajzöld, majd egyre barnább, sűrű, bársonyos hatású bevonat képződik, a levelek felső részén pedig világos sárgászöld foltok tűnnek elő, amelyek gyorsan terjednek. A betegség csak a leveleket érinti, a termésre nincs hatása közvetlenül. Súlyos fertőzés esetében az összes levél elszárad, ám azok nem hullanak le. Ültessünk a betegségnek eleve ellenálló fajtákat, gondozzuk őket sűrűn, eszközeinket tisztítsuk gyakran. A permetezés sem árt (réz-, ditiokarbamát- vagy morfolinalapú készítmények)!
16. Vírusos sárga levélsodródás
A paradicsom betegségei közt kifejezetten jellegzetes: a levelek besárgulnak, majd összesodródnak, ennek köszönhetően a palánta visszamarad a fejlődésben. Egy olyan vírus okozza, amelyet a tetvek könnyűszerrel terjeszthetnek egyik palántáról a másikra. Fontos, hogy kiirtsuk a burgonyaféle gyomokat a közelből, használhatunk ásványianyagokban gazdag permetszert is.
17. Fekete foltosság
Egy baktérium okozza: apró, fekete, sárgaszélű foltok létrejöttét eredményezi, amelyek összefolyhatnak, egybefüggő felületté válhatnak. Megjelenhetnek az erezet mentén, a szárakon, kocsányokon és a terméseken is, enyhén kiemelkedő dudorok formájában. A paradicsom permetezőszerek segítségével jól kordában tartható.
18. Alternária
Az idősebb leveleken jelenik meg szabálytalan, sötétbarna foltok formájában, amelyek egyre nagyobb, koncentrikus, sárgaszélű körökké alakulnak. Ha a fertőzés nagyon elterjedt, a közök összefolynak, a levelek elhalnak. A foltok jelentkezhetnek a szárakon is, amelyben törést hoznak létre, így a növény elhal, a virágok és a termések lehullanak. A betegség nem csak a felszínt, hanem mélyen a húst is érinti, elrothasztja azt. A paradicsom betegségei elleni védekezés hangsúlya a megelőzésen van: válasszunk biztosan fertőzésmentes vetőmagot és alkalmazzunk vetésforgót. Ha a betegség megjelent, távolítsuk el a fertőzött részeket, ritkítsuk, hogy jobban szellőzzön, használjunk növényvédőszereket!
19. Botrítisz, szürkepenész
Egy gombás megbetegedés, ami a már leszüretelt végeken támadja meg a paradicsomot, majd átterjed szárán keresztül az egész növényre, palántadőlést is okozhat. Több helyen szövetrothadást eredményez, akár a gyümölcsöt is támadhatja. A gomba szaporodása jellegzetes: dús, szürkésbarna, pelyhes bevonat jelentkezik a növényen. Vegyszerrel nem lehet védekezni ellene, ám érdemes odafigyelni a növény sebkezelésére, az elhalt növényi részek eltávolítására.
20. Bronzfoltosság vírus
A növény alsó, középső részén található leveleit érinti, amelyeken apró, narancssárga foltok jelennek meg, amelyek fokozatosan elsárgulnak. A betegség hatására a növény levelei lekonyulnak, majd elhalnak. Gyűrűs foltok is megjelenhetnek a leveleken, a fiatal csúcslevelek is bronzszínűre válthatnak. A termés is befoltosodik, könnyen átterjedhet a paprikára is. Permetezéssel védekezhetünk ellene (abamektin, spinozad, acetimiprid, tiametoxam, klotianidin), ám azt is a megfelelő időben kell tennünk, hogy megmentessük a növényt.
21. Paradicsom lisztharmat
A lisztharmat a paradicsom betegségei között jellegzetes: a levelek felső részén, szárán fehér, lisztes hatású bevonatot képez, amely idővel az egész növényt bevonja. A betegség az alacsony páratartalmat és a magas hőmérsékletet kedveli. A fertőzött részeken lelassul a paradicsom fejlődése, elsárgul, beszárad. Védekezzünk ellene lisztharmat-gombaölő szerrel.
22. Rizoktónia
A növényt csírakorától kifejlett koráig bármikor érintheti: a csíranövény sziklevele, gyökere a talajban megbarnul és elpusztul, ennek köszönhetően a növény sokszor ki sem kel, vagy hiányos lesz a kelés. A paradicsom palánta betegségei közé tartozik leginkább, a gyökérnyaki rész üvegessé válik, bebarnul, befűződik. Habár a betegség a palánta megdőlését okozza, az nem hervad el, zöld marad.
A paradicsom betegségei elleni védekezés
- Vásároljunk a betegségekre immunis fajtákat, spóroljunk meg ezzel rengeteg pénzt, időt és energiát!
- Vásároljunk vetőmagot biztonságos helyről, nehogy mi magunk hozzuk be a betegséget kertünkbe!
- Alkalmazzunk vetésforgót: ha egy betegség már megjelent, az áttelelhet kertünkben, így ne ültessünk ugyanarra a helyre paradicsomot, paprikát!
- Kémiai védekezés: a paradicsom betegségei elleni védekezés fontos része a permetezés, anélkül a palánta védtelen. Bármelyik szaküzletben megkapjuk a megfelelő betegség ellenszerét.
- Biológiai védekezés: a Trichoderma hiperparazita egy olyan gomba, ami a paradicsom kórokozóin élősködik, kijuttatásával akár az egész növényt megvédhetjük.
A paradicsom kártevői
A paradicsom betegségei mellett a kártevőknek is az egyik kedvenc céltáblája, számos rovar fogyasztja jóízzel a növény nedveit, szárát, termését. Könnyű őket észrevenni, ha elszaporodtak. A következő kártevőket keressük a növényen és annak környékén, ha arra gyanakszunk, nem betegség károsítja azt:
- vándorpoloska: a paradicsom palánta nedveit szívogatja;
- gyökérgubacs fonálféreg: gátolja a tápanyag- és vízfelvételt, fejletlen lesz a palánta;
- paradicsom aknázólégy: a leveleken fehéres színű, aknaszerű foltok jelennek meg;
- gyapottok-bagolylepke: lárvái a paradicsom termését károsítják;
- üvegházi molytetű: levéltorzulást, levélhullást okoz, a mézharmatukon korompenész jelenhet meg;
- közönséges takácsatka: levéltorzulást, levélhullást okoz, szövedék jelenik meg a levélfonákon;
- lótetű: elrágja a szár földalatti részeit, elszakítja a gyökereket.