Ekkor van a lemosó permetezés ideje: őszi lemosó permetezés, tavaszi lemosó permetezés

Ekkor van a lemosó permetezés ideje: őszi lemosó permetezés, tavaszi lemosó permetezés

agrarszektor.hu
Az őszi lemosó permetezés mikor esedékes, a tavaszi lemosó permetezés mikor javallott? Mutatjuk, a lemoso permetezés mikor elengedhetetlen, mihez, milyen lemosó permetezés vegyek?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lemosó permetezés a gyümölcsök, gyümölcsfák védelmének egyik leghatékonyabb fegyvere: habár nem helyettesíti a többi növényápolási műveletet, fontos kiegészítője azoknak, kifejezetten a tél végén, tavasz elején. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan működik a lemosó permetezés házilag, egyszerűen, mikor jön el a lemosó permetezés ideje, illetve milyen gyümölcshozó növényre milyen típusú permetszert vegyünk. Azt is elmondjuk, mi a különbség az őszi lemosó permetezés és a tavaszi lemosó permetezés közt, melyiket, miért és mikor javallott csinálnunk!

Mi a lemosó permetezés? A lemosó permetezés mikor javallott?

A lemosó permetezés tipikusan a gyümölcsfák védelmét szolgálja: a lemosó permetezés megtisztítja a növényt a kórokozóktól és kártevőktől, amelyek a fa felszínén áttelelhetnek, így a fa ellenálló képessége megnő. A lemosó permetezés időzítése nagyon fontos: az őszi lemosó permetezés lombhullás után történik, az ősz legvégén, fagymentes, szélcsendes időben. Sokan szeretik elvégezni, mert így már az áttelelés előtt végeznek a kórokozók, kártevők nagyjával.

A tavaszi lemosó permetezés ezzel szemben kora tavasszal, még rügyfakadás előtt történik, amikor a fa még nem ébredt fel egészen a vegetatív állapotból, de a kórokozók már kezdenek aktivizálódni. Ideális a tavaszi lemosó permetezés 8-10° környékén, szélcsendes időben, hogy a permetszer el tudja végezni a dolgát. A sikeres lemoso permetezés elpusztítja az előző évről a kéregben, a rügyeken, vagy a gyümölcsmúmiákban áttelelt betegségeket (monília, lisztharmat, levélfoltosság stb.) és kártevőket (levéltetvek, pajzstetvek, gyümölcsmolyok stb.).

Ekkor van a lemosó permetezés ideje: őszi lemosó permetezés, tavaszi lemosó permetezés

A lemosó permetezés lépései

1. Gyümölcsmúmiák eltávolítása

Az előző évről hátra maradt gyümölcsmúmiák (aszalványszerű, száraz, elsötétedett, tavalyi gyümölcs) a betegségek melegágyai. Mivel könnyű őket felismerni és megtalálni, célszerű a lemosó permetezés előtt őket eltávolítani. A gyümölcsmúmiák más fákra is veszélyesek: tanácsos őket azonnal elégetni vagy mélyen a talajban elásni.

2. Beteg részek eltávolítása

Metszőolló segítségével szabaduljunk meg a láthatóan beteg részektől, például a moníliával fertőzött ágtól, hogy a következő szezonban ne okozzon nekünk kárt. Ha fontos területen találkozunk fertőzött résszel, éles késsel is eltávolíthatjuk azt.

3. Sebkezelés

Ha olyan sebet ejtettünk a fán, ami nehezen gyógyul, túl nagy vagy szabálytalan, a sebet mindig zárjuk le valamilyen gyümölcsfa sebkezelő anyaggal.

4. Lemosó permetezés

Használjuk a lemosó permetezés oldatot rendeltetésszerűen, annak típusától függően, hogy milyen fára, milyen célból vásároltuk. Figyeljünk oda arra is, hogy a lemosó permetezés mindenképpen fagymentes és szélcsendes időben történjen, hogy munkánk nehogy kárba vesszen!

5. Metszés

A gyümölcsfák helyes metszése is a megbetegedés megelőzését szolgálja: alakítsuk ki a koronát úgy, hogy az ágak, gyümölcsök ne érintkezzenek egymással, a lomb jól szellőzzön és egyenletesen napfényes legyen!

Milyen lemosó permetezőszert vegyünk?

Az őszi és a tavaszi lemosó permetezés esetében is nagyon fontos, hogy jól megválasszuk a permetszert. Milyen problémával küzdött a fa az előző nyáron? Milyen látható károsodásai maradtak hátra őszre, télre? Nedvszívó kártetők élősködtek rajta, vagy inkább gyümölcsmúmiák borították? A probléma felismerését követően válasszuk ki, milyen lemosó permetezőszer kell!

- Olajtartalmú készítmények: repceolaj, paraffinolaj

Hatásos a nyugalmi állapotban jelenlévő ízeltlábú kártevők ellen. Ilyen kártevők a különböző tetvek, atkák, molyok, levélbolhák.

- Réz alapú készítmények: rézszulfát, rézhidroxid, rézoxiklorid

A kérgen áttelelő gombák, baktériumok ellen hatásos, kivéve a lisztharmatgombát. Egyes növényekre csak óvatosan szabad alkalmaznunk, mint lemosó permetezést, ugyanis azok érzékenyek lehetnek rá. Ilyen fák az őszibarack és a kajszibarack, amelyeken azt csak nyugalmi időszakban használhatjuk, az almatermésűeknél viszont sziromhullásig használhatóak ezek a készítmények.

- Elemi kén vagy poliszulfidkén-alapú permetszerek

A lisztharmatgombák elleni hatékonyságukról ismertek, de a kártevő rovarok is gyéríthetőek a készítmények használatával, ami szintén nagy segítség a tavasszal ébredező gyümölcsfáknak.

A lemosó permetezés további előnyei

Az őszi lemosó permetezés és a tavaszi lemosó permetezés egyaránt fontos, hogy a gyümölcshozó növény, általában gyümölcsfa, szőlő felfrissüljön, egészségesen, megújulva induljon neki a virágbontó tavasznak és a gyümölcshozó nyárnak, ősznek. A lemosó permetezés egy viszonylag környezetbarát módszer a különböző gyümölcsfa-kezelések között és a gyümölcsök szermaradvány-mentességi arányai is elfogadhatóak. A lemosó permetezés mindemellett nem helyettesíti a fák egész éves gondozását (metszés, koronaformázás, kémiai védelem stb.), kezeljük úgy, mint a folyamatos gondozás egyik fontos elemét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?