Pofonegyszerű: így gondozd a mikulásvirágot, hogy garantáltan virágozzon

Pofonegyszerű: így gondozd a mikulásvirágot, hogy garantáltan virágozzon

Tóth Enikő
Közeleg az egyik kedvenc ünnepünk, így a boltok is megtelnek a népszerű, döntően pirosas növénnyel, a mikulásvirággal! Szinte minden lelkes szobanövénykedvelő otthonában járt már ez a növény, mégis sokan nem tudják hogyan érdemes őket gondozni. A boltokban élénken virágzó növény a téli szezon slágere, ezért ha eddig úgy érezted lehetetlen életben tartani ezt a különleges növényt, akkor most segítünk neked!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mikulásvirágot az élénkvörös, rózsaszín, lazacrózsaszín, sárga vagy fehér felleveleiről ismerjük meg, amik a közönségkedvenc növényként szinte teljesen beleillenek a karácsonyi dekorációba. Amellett, hogy a mikulásvirág a világ egyik legnépszerűbb szobanövénye, szeszélyességéről és rövid élettartamáról ismert. Kedvezőtlen körülmények között gyorsan elpusztulhat, a szobakertészek legnagyobb bánatára. A fenti okok miatt sokan "egyszeri" növényként gondolnak rá, azonban ha odafigyelünk az igényeire, a következő években otthonunk díszeként pompázhat.

A mikulásvirág gondozása

A mikulásvirág legjobban a világos, de nem tűző napos, 15-20°C -os szobahőmérsékleten és kellemes páratartalomban érzi jól magát. Érzékeny a hidegre, a túlzott melegre, a száraz levegőre és a huzatra. Fontos, hogy ne helyezzük fűtőtest közelébe vagy ablakba, ahol huzat érheti. Nyáron a kertbe vagy a teraszra, erős napfénytől védett, világos helyre tehetjük, majd ha hűvösre fordulnak az éjszakák, vigyük vissza a lakásba, nehogy megfázzon.

A mikulásvirág szereti a párás környezetet, de a száraz levegőt nehezen viseli, ezért érdemes párásítanunk! Emellett rendszeres, gondos öntözést igényel, a talajt tartsuk nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert gyökérrothadás alakulhat ki. Május közepétől novemberig tartó időszakban és a virágzás alatt öntözzük többször, a virágzás utáni pihenőidőben pedig inkább kevesebbszer. Júniustól októberig érdemes kéthetente tápoldatozni is.

Ha sikeresen túlélte a nyarat a mikulásvirág, akkor érdemes otthon, a tervezett virágzás előtt 10 héttel már napi 12 órát mesterséges sötétben tartani: minden nap, pontban délután négykor tegyünk rá egy kartondobozt, és hagyjuk rajta 12 órán át! Ne legyünk következetlenek, mert fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben teremtsük meg számára a szükséges sötétséget, mert ez indítja be a rügyképződést.

Betegségei

A kártevők közül a tetvek és a takácsatkák a leggyakoribbak, különösen ha meleg, száraz helyiségben tartjuk a növéynünket. A levelek sárgulásának számos oka lehet, például túl sok öntözés, túl kevés fény, túl alacsony hőmérséklet, túl sok tápoldat, túl savanyú talaj, magnéziumhiány, molibdénhiány stb. A túlöntözés hatására gyökérrothadás alakul ki, valamint szürkepenész jelenhet meg. A huzat, a hideg levegő, az alacsony páratartalom és az elégtelen fény levélhullást okozhat. A virágzás utáni levélhullás természetes folyamat, és nem utal gondozási hibára. Ha a leveleken foltok, ráncok jelennek meg, vagy a növény szára meggörbült, akkor a mikulásvirágot vírusos betegségek támadták meg, ilyenkor sajnos már nincs mód a megmentésére.

A mikulásvirág átültetése

A mikulásvirágot a virágzás után két hónapig pihentetni kell, ez a növény nyugalmi időszaka, az átültetést ezt követően végezzük el, május második felében. Az ültetéshez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk, valamint válasszunk vízelvezető lyukakkal rendelkező növénytartót.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Martin Divisek

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?