Elárulta a titkot a szakértő: így szabadulhatsz meg örökre a vakondoktól

Elárulta a titkot a szakértő: így szabadulhatsz meg örökre a vakondoktól

agrarszektor.hu
Az mindenképpen komoly jelzés, ha elszaporodnak a kertben a vakondtúrások. És bár ezek az állatok szándékosan nem ártanak a növényeknek, járataik ásásakor kidönthetik a palántákat és elcsúfíthatják a pázsitot. De vajon barátként, vagy ellenségként kell tekinteni rájuk? A szakértő nemcsak erre a kérdésre válaszolt, de azt is elárulta, milyen hathatós módszereket és trükköket lehet bevetni ellenük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A díszkert-tulajdonosok régi ellenségként tekintenek a vakondokra, amely állatok kétségkívül meg tudják nehezíteni a szép és egységes pázsit létesítését. Ahhoz azonban, hogy megértsük, mi is okozza a gyepet elcsúfító túrásokat, kicsit meg kell ismernünk magát a vakondot - olvasható a HelloVidék oldalán

Ez egy emlősállat, ami a hiedelmekkel ellentétben nem alszik téli álmot. Föld alatti életmódjában nagy segítségére vannak ásólábai, amellyel a kötöttebb talajokat is fel tudja lazítani. Járataiban könnyen és gyorsan mozog. A vakond szemei egészen aprók, az állat teljesen vak. Ezzel szemben hallása kitűnő (habár fülkagylója nincs, de mozgatható bőrredő fedi a hallójáratát) és szaglása kifinomult: könnyedén felkutatja és levadássza a talajban élő pajorokat. A vakond éjjel-nappal aktív lehet. Saját bioritmusa szerint cselekszik, de a földfelszínre ritkán jön ki. Sokan nem is gondolnánk, de a vakond igen gyorsan fut és úszik is, ha szüksége van rá. Tehát, az ürgével ellentétben, képtelenség vízzel kiönteni

- magyarázta Kósa Dániel kertészmérnök.

A szakember kiemelte, hogy a vakond egy indikátorfaj, ugyanúgy, mint a hangya. Megjelenése ugyanis azt üzeni a kertész számára, hogy a kerttel komoly gond van: tele van talajlakó kártevővel. Ha a kertünkben sok a vakondtúrás, akkor ez az állat jól érzi magát, mert bőségesen el van látva kedvenc táplálékaival: gilisztákkal, lótetvekkel, kártevő lárvákkal. A vakond egyébként képes naponta testtömegének másfélszeresét elfogyasztani ezekből a kerti kártevőkből. Ráadásul, ha útjába akad, előszeretettel fogyasztja a spanyol meztelencsigákat is, így a kertünkben emiatt is jó szolgálatot tehet.

De hogyan keletkeznek a vakondtúrások?

Amikor a vakond vagy vakondok a járatot készítik, a kiásott földet a kijárat fele mozgatja, és fejének segítségével nyomja a felszínre, amellyel jellegzetes „várat” épít. Fő tápláléka gyűrűsférgekből, főleg gilisztákból áll, de a pajorokat, a rovarokat, és a bogarakat is zsákmányolja. A bogarak közül a cserebogarak, a ganajtúrókat, lótetűket ejti el, amellyel segít minket.

Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy rendkívül hasznos élőlény, mivel a kártevőket gyéríti, azonban káros is lehet, ugyanis járatai ásásával lazíthatja a haszonnövények gyökérrendszereit, valamint a túrásaival a gyepek esztétikai értékét rontja. Ha megkérdezzük a kertbarátokat, hogyan vélekednek a jelenlétéről, valószínű, hogy nem tudnánk ítéletet hozni, ugyanis akinek díszkertje van, szeretné, ha nem költözne be albérlőként ez az állatka. Lennének olyanok, akik viszont a hasznát néznék, és azt mondanák, hogy legyen inkább pár túrás inkább, mit a pajor, vagy lótetű, melyek nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a vakond. Tehát megállapíthatjuk, hogy szemlélet kérdése sokszor, hogy egy űzendő betolakodót látnak benne, vagy egy szövetségest, amely segíti a növényvédelmet

- mondta el Kósa Dániel.

Ebben a kérdéskörben - egészítette ki a kertészmérnök - azok vannak előnyben, akik azt mondják, hogy az ingyen kártevőirtás fejében bevállalják azt, hogy itt ott feltúr a kertjükben. Nekik nincs más dolguk, csak annyi, hogy nem háborgatják, és élvezik hasznát!

Vigyázat, a vakond még saját kertünkben is védett állat!

A vakond Magyarországon 1901-óta védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint. Megölése bűncselekménynek számít, így vakondirtás helyett legfeljebb csak vakondriasztásról lehet szó. Bár lehet kapni vakond-mérgeket, de eszünkbe ne jusson ilyesmit bevetni! Hasonló a helyzet az online webshopokban megközelítőleg 7 ezer forintért kapható, úgynevezett VAKOND GUILLOTINE-nal. Ez, mit szépítsünk, egyszerűen lefejezi a kertünkben gyanútlanul ténykedő kis négylábúakat. Ennek használata is tilos, mert nemcsak a vakond eshet áldozatául. Ha mégis meg akarnánk szabadulni a vakondunktól, jóval humáusabb, ha egy élve fogó csapdát szerzünk be, ami nem veszélyezteti az állatot. Ennek ára, online webshopokban szintén 7-8 ezer forint között mozog, de csőcsapdákat találunk már ezer forintos nagyságrendben is. Ezek működési alapelve, hogy a vakondot - befogás után - egy szabad területen el lehet engedni. Ha így járunk el, semmilyen környezetvédelmi törvényt nem sértünk. Ez pockok ellen is hatásos: a befogott, és erdőszélen kiengedett rágcsálónak örülni fognak a ragadozó madarak és a rókák.

Mit tehetnek még azok, akiket zavarnak a vakondtúrások?

Azoknak, akik díszkertet szeretnének, vannak természetes módszerek, amellyel elűzhetik, vagy távol tudják tartani a vakondokat. Ezek közé a következő megoldások tartoznak:

  1. A vakondháló működési elve azon alapul, hogy bárhol is használjuk, telepítés előtt a talajra fektetve egy vakond számára áttörhetetlen gátat képez. Egy alternatív helyettesítője, hogy borókaágakat rakunk a földbe, amelynek szúrós levelei, és ágai meggátolják a feltúrásban.
  2. Az elektromos vakondriasztó az állat érzékeny hallására épül, ugyanis a vakond érzékeny az 1000 Hz alatti hangokra. Ezek az eszközök 100-600 Hz tartományban dolgoznak, melyek a talajban gyorsan terjednek, és irritálják az állatot. Áruk szintén változó, gyártmánytól függő. Online webshopokban az ára 8-9 ezer forint körül mozog.
  3. Szintén egy érzékszervre ható módszer terpentinbe áztatott rongy, mely a kis jószág orrát veszi célba. Az áztatott rongyot a vakond fő járatába kell helyezni. Ezáltal a vakond nem tudja kiszimatolni a zsákmányt, valamint érzékeny orrát zavarja a szag, így menekülőre fogja. A módszer minden bizonnyal hatásos, bár a kérdés, hogy mennyire roncsoljuk a talajt a kijuttatott anyagokkal. Kósa Dániel szerint alternatív és bevált módszer lehet, ha a frissen feltúrt járatok kürtőjébe friss kutyaürüléket helyezünk, ezzel hasonló hatást tudunk elérni, és a talajt sem szennyezzük. Igaz, kell hozzá tűrőképesség a részünkről is.
  4. kávézacc segítségünkre válhat a vakondok elleni harcban is. Csak bele kell önteni a lyukba, és a vakondok - valószínűleg az illata miatt - nem fognak többet arra látogatni. A módszerek nem minden esetben válnak be, mert minden vakond külön egyéniség és más a toleranciaszintje. Ennél a módszernél sajnos sok türelemre és kitartásra van szükség.
  5. Már egy sörösüveg is jó szolgálatot tehet. Ha ugyanis vakondriasztóban gondolkodunk, nem kell egyből a gazdaboltba rohanni, mert hát kinek ne lenne otthon néhány üres sörösüvege, amit azért gyűjtöget, hogy majd egyszer elviszi a szelektív hulladékgyűjtőbe? Ne dobjuk ki, ugyanis a vakond elleni küzdelemben is segítségünkre válhat! A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el. Érdemes több helyre is üveget ásni a kertbe, főleg a túrások közelébe. Szintén a vakondok szempontjából zajkeltő, ha szélforgókat, botra tűzött üres konzerv vagy sörös dobozokat tűzünk a túrásokba. Miközben a szél mozgatja, hangrezgéseket kelt a talajban, ami a vakondnak nem fog tetszeni. Szintén távozásra késztethetjük a kellemetlenkedőt, ha a túrásait elbontjuk, úgy, hogy a járataiba be tudjon fújni a szél. Ez számára veszélyt jelez és menekülni fog. Sajnos ezzel a módszerrel sem tudjuk terelni, hogy merre menjen és előfordulhat, hogy ott jelenik meg az újabb túrás, ahol még nem volt.
  6. Működhet még a meghatározott növények ültetése is, mivel az évek során sok esetben megfigyelték, hogy bizonyos növények jelenlétében nincs vakond aktivitás. Ilyen például a császárkorona (Fritillaria imperalis), mely erős szagú gyökereivel űzi tova az állatot, valamint a nagy sárfű, népies nevén a vakondűző fű (Euphorbia lathyris), mely a kutyatejfélék családjába tartozik, amely sérüléskor jellegzetes, fehér tejszerű váladékot bocsát ki.
  7. Egy furcsa módszer, de jó hatásfokkal alkalmazható az árok ásása aköré a terület köré, amelyet óvni szeretnénk. Ezzel az árokkal meggátoljuk, hogy átjusson a területünkre.

Tudtad? A vakondtúrás a legjobb palántának való föld

A vakondtúrást akár fel is használhatjuk a kertünkben, ugyanis a kis állatka remekül megdolgozza nekünk a talajt, ami - nem mellesleg - garantáltan rovarmentes is lesz. Ezért is érdemes összegyűjteni a vakondtúrás földjét, palántázáshoz vagy ültetéshez felhasználni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?