Ennyire könnyű a meztelencsigák ellen védekezni: ezek a trükkök tényleg működnek

Ennyire könnyű a meztelencsigák ellen védekezni: ezek a trükkök tényleg működnek

Nagy Z. Róbert
Az éticsigát különleges húsáért csigafarmokon tenyésztik, tehát ott haszonállat, ám a kertekben más csigák inkább, mint kártékony állatok vannak jelen. E kettősség nem véletlen: e puhatestűek rengeteg növényi részt fogyasztanak el táplálkozásuk során. A csigatenyésztés egyik vicces alapelve pedig az, hogy ez az az állat, ami nem növény, de mégis öntözni kell. És tényleg a nedvesség vonzza őket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem mind annyira problémás

A házas csigákkal általában kevesebb a kertészek gondja ám a meztelen csigák jelentős kártételek okozói lehetnek. A hazánkban élő 26 házatlan csigafaj közül tíz a jelentős kártevő. Egy statisztikai számítás szerint egy átlagos méretű konyhakertben, ahol megjelennek a házatlan csigák évi 20-30 ezer forintnyi terméskiesést okoznak kártételükkel. Az éticsiga, ha nem túl nagy egyedszámban van jelen a kertben még hasznos is, hiszen a korhadó növényi részeket fogyasztja, amivel a tápanyagok természetes körforgását segíti elő. Emellett más, például kártékony csigák tojásait is előszeretettel megeszi. A foltos szántóföldi meztelencsiga azonban akár egy éjszaka alatt képes jelentős mennyiségű veteményt, vagy palántát tarra rágni. Míg ez inkább tavaszi kártevő, ősszel rendszerint a kerti meztelencsiga megjelenésére lehet számítani. És az utóbbi évtizedekben egy invazív, nálunk nem honos faj a spanyol csupaszcsiga is nagy mennyiségben elszaporodott. Sőt az utóbbi évtizedben ez lett a legveszélyesebb kártevő a csigák közül. Akár 200 petét is képes lerakni, amelyek a már jellemzően enyhe teleinket is túlélik.

Védekezés a csigák és kártételük ellen

A csigák kedvelik a nyirkos, párás helyeket, inkább éjszaka és csapadékos időben indulnak táplálékot keresni. Egyszerre több fronton is támadást indíthatunk ellenük - védekezéssel egybekötve, mert egy-egy módszer nem mindig elégséges. Alapvető, hogy a rendezetlen elburjánzó részek ne legyenek a kertben mert ezek alatt a nedves környezet vonzza a csigákat. A magaságyások használata is részben hatékony a csigák ellen, mert nem fogják megmászni ezeket, ha csak nem muszáj. Növényeinknek is jó, ha nincsenek túl sűrűre ültetve a konyhakertben így a levegő és a napfény is jobban átjárja ezeket. Ez a növényeknek növényvédelmi szempontból is jobb, hiszen, ha öntözés után hamarabb száradnak meg a levelek, és a talaj felszíne is, úgy a gombás és bakteriális fertőzések is nehezebben terjednek. És ugyanezek a szárazabb körülmények a csigáknak sem kedveznek.

Éjjel könnyen össze lehet szedni a csigákat, hiszen nem túl gyors állatok, csak ki kell várni, hogy előkerüljenek búvóhelyükről, és zseblámpával indulhat a vadászat. Az is segíthet valamelyest a sok csiga elüldözésében, ha az öntözést a reggeli órákra időzítjük, este helyett. A növényeknek sajnos az esti öntözés az ideálisabb, hiszen éjjel alig van párolgási veszteség, tehát jobban fel tudják venni az ilyenkor kapott vizet. Ám az a csigáknak maga a Kánaán, ha egész éjjel minden nedves a kertben. Mivel éjszakai állatok a reggeli öntözés miatt már kisebb eséllyel indulnak portyázni, éjjel meg ha száraz volt a talaj, azon lassabban mozognak. A csepegtető öntözés is csigaűző módszer, hiszen itt a növények egyedileg a gyökerükhöz célzottan kapják a vízadagot, míg esőztető öntözésnél minden vizes lesz.

Igen kreatív módszerek is léteznek

Csigák ellen csigaszalag is beszerezhető, ami egyszerű és hatásos. A szalagot a védendő növényeink köré kell tekerjük, és a mikor az állat megpróbál ezen átkelni, egy kis elektromos töltés lép fel, aminek köszönhetően jó esetben meggondolja magát. A fenyőkéreg leterítése is akadályt jelent a csigáknak, de kaphatók talajtakarásra szolgáló kertészeti gyapjú szőnyegek, ezeken sem tudnak közlekedni ezek az állatok. Az olyan növényeket, melyek kimondottan veszélyben vannak egyedileg is védhetjük a csigáktól. Ezek köré, ha apróra zúzott tojáshéjat, fűrészport, apró kőzúzalékot, fahamut vagy kávézaccot szórunk akkor a csigák elkerülik ezt a területet. Amint azonban e felületet nedvesség éri, már sokkal kisebb hatékonysággal fogják akadályozni a csigákat. Bizonyos növényeket nem kedvelnek a csigák, a többségük szőrös levelű, vagy aromás illatú. Ilyenek a zsálya, a fokhagyma, a majoránna, a kakukkfű, a levendula, az üröm, az édeskömény, az ánizs vagy a rozmaring. Ezekkel is körbe ültethetjük az olyan ágyásokat, melyekben a legveszélyeztetettebb növények vannak.

Az ellenségeik a barátaink

A biológiai védelem is egy jó megoldás: ha varangyok, vakond él a kertünkbe azok rengeteg csigát elfogyasztanak. Sőt vannak, akik ilyen céllal tartanak indiai futókacsát, melyek szintén a csigák leghatékonyabb ellenségei. Léteznek csigákat pusztító fonálférgek is, például a Phasmarhabditis hermaphrodita fonálféreg szabadföldi felhasználásra alkalmas, biológiai csigagyérítő. A termésvédő háló kifeszítése is hatásos lehet lokális csigavédelem terén. És végül itt a sokak által használt ász, a csigacsapda, ahol sör a csalétek, de vannak más módon működő csapdák is. Egyik legegyszerűbb a deszkacsapda, aminek lényege, hogy a veteményesben a sorok közé deszkákat helyezünk le. Ez így ősszel is hatásos, hiszen a csigák ilyenkor a még be nem takarított zöldségeket is támadják. Az éjjeli lakmározás után a hajnalban búvóhelyet kereső csigák ideálisnak találják a deszkákat és alájuk mennek, így később könnyen összeszedhetők.

A sörcsapda lényege pedig, hogy egy edényt talajszintig lesüllyesztünk és félig megtöltünk sörrel. Reggelre, ha voltak meztelen csigák a kertben akkor nagy részük a csapdában lesz. De a gazdaboltokban kész csigacsapdák közül is válogathatunk. A csigacsapdák használatakor a védendő terület mellett a csapdát a földbe süllyesztjük, ezt speciális méregmentes csiga csalétekkel kell megtölteni, így a csigák a csapdát választják a növényeink helyett. Sajnos egyik módszer sem tökéletes, de ezekkel jelentősen csökkenthető a konyhakertekben a csigák kártételei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?