Ezeket a rovarokat sokan észre sem veszik: pedig óriási károkat okozhatnak

Ezeket a rovarokat sokan észre sem veszik: pedig óriási károkat okozhatnak

agrarszektor.hu
Sok szó esett már arról, hogy egy kert mekkora áldás tud lenni, hiszen nagyszerű időtöltés, kikapcsolódást és legfőképpen (jobb esetben) terméseket nyújt. Éppen ezért a legtöbben igyekeznek mindentől óvni a növényeket, ugyanakkor vannak olyan betolakodók, amiket eleinte lehet, hogy észre sem veszünk. Atkák, tetvek és más nemkívánatos rovarok is megszállhatják a kertünket, ezért, jobb nyitva tartani a szemünket! Alábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mikre érdemes odafigyelnünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Liszteske

Az üvegházi molytetű vagy liszteske gyakori kártevője az üvegházaknak, fóliasátraknak, károsíthatja a szobanövényeket, főként nyáron a konyhakertben is nagy károkat tud okozni - írja a balconygardenweb. A kifejlett rovar körülbelül 1 mm hosszú, fehér, lepkeszerű és a levél fonákján él, egyben itt is károsít, ahogy lárvái és bábjai is. Petéit szintén a levél fonákján rakja le, tehát valóban nem egy kellemes látogatóról van szó, érdemes távol tartani tőlük a növényeinket. Hogy hogyan, arról korábban itt írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Viaszos pajzstetvek

A lisztbogarak szintén aprócska, fehér, „poros” rovarok és általában a növény különböző részein találhatók, például a leveleken, a szárakon és akár a terméseken is megfordulhatnak. Egyesével vagy csoportosan telepszenek meg. Kedvezőtlen környezeti feltételek esetén (+ 2 °C alatti hőmérsékleten) a lárvák lehúzódnak a talajba, és a gyökereken, főleg azok elágazásaiban telepszenek meg.

Levéltetvek

Ezek a kis körte alakú rovarok a levelek, hajtások, virágok, termések nedveit szívogatják. A nitrogéngazdag tápanyagot keresik, ezért általában a növény fiatal részein telepszenek meg. Tápnövényeiket kétféle módon károsítják: közvetlenül szívogatásukkal és a növény arra adott reakcióival vagy közvetetten kórokozók terjesztésével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tripszek

A tripszeket hosszúkás testükről könnyen fel lehet ismerni. Bár nem minden tripsz fehér, egyes fajok, például az üvegházhatású tripszek, lehetnek fehérek vagy halványsárgák. Ezek a kártevők a növényi sejtekkel táplálkoznak, melyeket átszúrnak és kiszívogatnak.

Takácsatkák

A takácsatkák rendkívül aprók, szabad szemmel alig láthatók, mint vöröses vagy zöldes foltok a növény levelein vagy szárán. A kifejlett nőstény atka mérete kb. 0,4 mm hosszú. Finom hálót sző a növények levelein és a levelek alatt. Többszázféle növényt is kedvel, így a legtöbb zöldségfélét - ilyen például paprika, paradicsom, burgonya, bab, kukorica,  eper -, de a  dísznövényeket, például a rózsákat is szívesen „látogatja”.  

Pajzstetvek

Ezektől az apró termetű, viaszkiválasztó, szipókás, nem szeretem rovaroktól igen nehéz megszabadulni. Szinte mindent megtámadnak, ami csak az útjukba kerül.  A sejtnedvekkel táplálkoznak, emésztésük során ragacsos mézharmatot választanak ki, amelyre korompenész telepedik. Ha el tudjuk pusztítani a pajzstetvet, akkor eltűnik a korompenész. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bordáskabócák

Lárva és imágó alakjukban is élő növények nedveivel táplálkoznak; petéiket is a lárvák leendő tápnövényeibe tojják. Többségük fűféléken él, egy-egy kisebb részük lágyszárúakon vagy lombos fákon.

Fürgetetvek

Ezek a parányi rovarok általában nedves helyeken találhatók meg, sokszor fákon és bokrokon, többnyire azok kérgén vagy kérge alatt. Penészgombákkal, gombákkal táplálkoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Termeszek

A termeszek képesek jelentős károkat okozni a növényekben. Ezek a kicsi, halvány színű rovarok kolóniákban élnek, és cellulózzal táplálkoznak, amely elsősorban a fában található.

Icerya purchasi - pikkelyes rovar

Ez a pikkelyes rovar veszélyes kártevő lehet, az állat főként fás növények szárával és levelével táplálkozik, pamutszerű pikkelyes borítás védi kívülről. Ezen kívül a gyümölcsöket is szívesen megdézsmálni, védekezni pedig nem könnyű feladat ellene.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?