Ez a két szuperzöldség nálunk is terem: aranyat érnek, mégis alig ültetik őket

Ez a két szuperzöldség nálunk is terem: aranyat érnek, mégis alig ültetik őket

Nagy Z. Róbert
Korábban a különleges zöldségnövények többségét hobbikertészek honosították meg hazánkban és ezt a folyamatot leginkább érdeklődésük mozgatta: szerettek volna valami újat a kertjükben és tányérjukon látni. A helyzet kissé megváltozott, az új, hazánkban kevéssé ismert zöldségek termesztése egyre fontosabbá válik, főleg azoké, amelyek jól viselik, sőt akár szeretik is a klímaváltozás miatt hazánkban jellemzővé vált körülményeket. A kárdi és a bazella ilyenek!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kárdi (Cynara cardunculus) szinte ismeretlen zöldségnövény nálunk. Kinézetre hasonlít egy bogáncshoz - de nem az. Akár másfél méter magasra megnő, látványos levelei, valamint hatalmas égszínkék virágai vannak, ennek köszönhetően dísznövénynek is alkalmas. Azon kevés zöldségnövények közé tartozik, melyeknek a levélnyelei ehetőek.

Kétéves növény, ami nem szereti az átültetést

A kárdi a fészkesvirágúak közé tartozó kifejezetten fénykedvelő növény, már egy kis árnyékra is rosszul reagál, ekkor hajtásai megnyúlhatnak, és a virágzása is elmaradhat. Csak tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajban termelhető, magról szaporítva. Gyökere vastag karógyökér, de ez nem nyúlik le mélyre a talajban, és mint a karógyökerű növények általában nehezen viseli az átültetést. Nem szereti a szárazságot sem, de a pangó vizet szintén nem tűri. Magját második évben érleli be.

Akár fél méteres levelek

Terebélyes levelei akár fél méteresek is lehetnek. Méreteiből adódóan érdemes egyedül, szoliterként tartani a kert egyik sarkában, de a díszkertben a füves területek szélén is rendkívül mutatós. Virágai augusztusban és szeptemberben nyílnak, nagyon jó mézelő, vonzza a rovarokat, pillangókat, és a levéltetveket is. Mivel a levélnyelét lehet fogyasztani, ezért ne permetezzük felszívódó hatású és hosszabb élelmezés-egészségügyi várakozási idővel rendelkező szerekkel. Jó, vegyszermentes megoldások is vannak a levéltetvek ellen, ilyen például a kenőszappan vizes oldata, kipermetezve. Mediterrán eredetű növény, ezért sajnos a komolyabb fagyot nem bírja. Ezért a tövét télen takarni kell, de még így is előfordulhat, hogy visszafagy. Takarásnál először vékony gallyakat kell rátenni, majd erre kerülhet a száraz falomb, így kellően szellőzni tud a tő, és nem rohad be.

Sok munkát ad, mire a tányérra kerül

Hasonlósága az articsókával nem véletlen, mivel annak az őse. Fogyasztani több részét is lehet, például a húsos levélbordázatát, de előtte etiolálni, azaz halványítani kell. Első éves korában ezért fogyasztás előtt takarni szükséges, a fénytől el kell zárni kell a leveleit, így kesernyés ízét elveszti. Ezt a műveletet 3-4 héttel a szedés előtt kell végezni. Nem árt megközelítőleg a fagyok beállta előttre időzíteni ezt. Takarásnál ügyelni kell, hogy levegőt azért kapjon, mert dús lombozata a párától tönkre mehet. Erre a legalkalmasabb szalmát, vagy hullámkartont használni, amit a szél miatt rögzíteni kell. Mint látható, elég munkaigényes növény, de kétségtelen, hogy a fagyok előtt felszedve pincében sokáig eláll és olyan időben ad zöld salátának valót, mikor már más növény nincs.

Gyógynövényként is megállja a helyét

Szárított levele borban pár hétig áztatva (25 g kárdi, 1 liter borhoz) étvágygerjesztő, vizelethajtó, és tüdőbántalmak elleni hatásos szer. A kárdiból kivonatokat is készítenek, amelyek védelmet nyújtanak a máj számára, és emésztésserkentő hatásúak. Gazdag ásványi sókban, elsősorban mészben és foszforban, B1-, B2-vitamint is tartalmaz. Levélnyele sokféleképp elkészíthető. Endíviához, cikóriához hasonlóan salátának, főzeléknek, sültnek, rakottnak. Bár az articsóka őse, míg annál a virágzat fészekpikkelyeinek a töve az ehető, a kérdi esetén a halványított levelek adják a konyhai alapanyagot. Bonyolult előkészítése miatt klasszikus házikerti növény, hiszen üzemi termesztése, a levelek halványítása nem megoldható. Míg az articsóka egyszerűbben feldolgozható, de kisebb a konyhai szempontból hasznos része, addig a kárdi halványítása munkaigényesebb, ám így jóval több ehető részhez jutunk belőle.

Bazella, a lakásban is tartható „futó spenót”

A bazella vastag levelei kiválóan hasznosíthatók a konyhában, akár salátának, akár főzeléknek, de krémlevesnek is alkalmasak. Nyáron a kertben igen gyorsan nő, télen szobanövényként is tartható, bár ekkor kevesebb betakarítható levelet ad. A klímaváltozás egyik nyertes növénye lehet hazánkban, mert nálunk is egyre jobbak a körülmények számára. Biopiacokon rendszeresen beszerezhető, többen foglalkoznak hazánkban is termesztésével - más növények mellett, kiegészítésként, hiszen még nem annyira ismert így a kereslete sem számottevő egyelőre. A bazella (Basella rubra, B. alba) Afrikában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Nem a hagyományos spenótunkhoz hasonlít, inkább az újzélandi spenóthoz áll közelebb ízben és textúrában. Malabári spenótnak is nevezik és futó spenótnak is hívják, hiszen akár 2-3 méteresre is megnőnek kúszó szárai. Lágyszárú, levelei pozsgásak, szív alakúak, lila a szára, valamint a levélnyelek is színezősnek. Magyarországon egy kis odafigyeléssel jól termelhető, akár dísznövénynek, akár zöldségnek is. Fagyérzékeny, ezért tavasszal csak a fagyok elmúltával vethető, de dugványozással is könnyen szaporítható. Legalább 14 fokot igényel, emiatt csak májustól, vagy azt követően nyár végéig vethetjük el a szabad földbe, 15 x 40 centiméteres térállással. A magját a vetés előtt jól mossuk meg, és áztassuk egy ideig, mert a héja csírázást gátló anyagot tartalmaz, így ha ezt nem oldjuk ki belőle, akkor elfekszik, sokkal több idő után kel ki. Figyeljünk esetében a gyomosodásra is, mert kezdeti fejlődése lassú, így a gyomok könnyen túlnövik és elveszik a fényt előle, ezzel pedig visszavetik a fejlődését. Melegben gyorsan nő.

Gyors növekedése csak a nyár második felében indul be, mert nagyon melegigényes, jól bírja a mostani erős felmelegedéseket. Napfényes helyre ültessük, mert a félárnyékot sem tűri. Tartható cserépben is, sőt balkonra, lefelé csüngő növényként is jól mutat, de támasztékra is futtatható. Lakásban elegendő fényt kell kapnia, ellenkező esetben a szárai megnyúlnak, kifehérednek, fakó színűvé válik a növény. A pangó vizet nem szereti, de a földjének nyirkosnak kell lenni. Ezt cserépben könnyen elérhetjük, szabadban pedig terítsünk alá valamilyen mulcsot, például levágott füvet a tövek köré. Virágai tömörek maradnak, nem nyílnak ki, később a magok lila elszíneződése is látványos a hajtásokon. Magtól-magig tartó tenyészideje 120-130 nap, tehát a levelek ennél már jóval hamarabb szedhetők. 80-90 százalékos a mag csírázó képessége, és ezt 4-5 évig meg is őrzi. Érdemes a földjét trágyázni, mivel nagyobb mennyiségben vesz fel nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot. Ne műtrágyázzuk, mert, ha túl sok nitrogént kap, akkor túl sok nitrit képződhet a növényben, ami káros az egészségre. Nem kell permetezni, mert nincs kártevője. Hosszan tartó csapadékos időszakokban a szürke rothadás, valamint az elhanyagolt területeken a földibolha és a pajzstetű okozhatnak tennivalót a növényvédelem terén és a meztelen csiga is kedveli e növényt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?