Ezt sokan nem tudják: azonnal cseréld ki a földet a növények alatt, ha ezt látod

Ezt sokan nem tudják: azonnal cseréld ki a földet a növények alatt, ha ezt látod

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnak arra, mennyire fontos a virágföld cseréje a növények alatt, pedig a talaj egy idő után elöregedik és kevesebb tápanyag lesz benne. Ugyanakkor nemcsak természetes okok vezethetnek a cseréhez, könnyen lehet ugyanis, hogy mi követtünk el hibát a növény gondozása során. Összegyűjtöttünk minden hasznos tudnivalót, amit a virágföld cseréjével kapcsolatban tudni érdemes, és azt is megmutatjuk, mikor és hogyan tegyük ezt meg. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy idő után bizony a termőföld is megöregszik, és elveszíti a tápanyagtartalmát, aminek az lehet az eredménye, hogy a növények már nem fogják jól érezni magukat, és a növekedésük, terméshozásuk is visszaesik majd - írja a balconygardenweb.com. Érdemes tehát bizonyos időközönként cserélni, felfrissíteni a földet a növények alatt, most pedig megmutatjuk azt is, hogy mikor és hogyan kell ezt megtenned.

Miért kell cserélni a virágföldet?

1. Tápanyag-kimerülés

Mivel a növények folyamatosan veszik fel a tápanyagot a talajból, egy idő után elkezd kimerülni belőle, ez pedig hamar tápanyaghiányhoz vezethet a növényekben. Ezt onnan vehetjük észre, hogy lassul a növekedés, elkezdenek sárgulni a levelek, és akadozik a virág- és terméshozás.

2. Talajdegradáció

Az öntözés, a gyökerek növekedése, és a szerves anyagok lebomlása a talaj szerkezetének változásához vezethet. Ilyenkor elkezd összetömörödni, és már kevésbé lesz képes magában tartani a vizet, ez pedig akadályozhatja a növény növekedését.

3. Fenntarthatóság és költségmegtakarítás

Ha bizonyos időközönként cseréljük, frissítjük a talajt, azzal költséget is takaríthatunk meg. Ráadásul a fenntarthatóság szempontjából is ajánlott odafigyelni rá. 

Mikor kell cserélni a földet a növények alatt?

Nagyon sok jel utalhat arra, ha már eljött a termőföld cseréjének, frissítésének ideje. Mutatjuk, mikre érdemes odafigyelni:

  • Sárguló, gyengülő növények: Ha a növények a tápanyaghiány jeleit mutatják, például sárgulnak a leveleik, lassul a növekedésük, kevesebb virágot és termést hoznak, akkor eljött az ideje a talaj frissítésének. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy ezek a tünetek más problémákra - kártevők, betegségek jelenléte - is utalhatnak, így először zárjuk ki ezeket.
  • Öntözési problémák: Ha azt tapasztaljuk, hogy öntözés után gyorsan elfolyik a víz, és olyan, mintha nem szívódna be a talajba, akkor egyértelműen eljött az ideje a talaj cseréjének. Ugyanezt jelzi az is, ha a víz megmarad a talaj tetején, és nem szívódik be, vagy ha például sokáig vizes marad a föld és akár az edény is. 
  • A talaj szerkezete és állapota: Az egészséges talajnak lazának és morzsalékosnak kell lennie, nem pedig keménynek vagy tömörnek. Ha a földünk tetején kemény réteg képződött, és a színe sápadt, fakó, nem sötét, akkor eljött az ideje a cserének.
  • Az utolsó termőföld-csere ideje: Habár úgy tűnhet, rendben vannak a növények, ha eltelt egy vagy több év a legutolsó talajcsere óta, akkor ideje megismételni. A legtöbb virágföld ugyanis 6-12 hónapig biztosítja a tápanyagokat a növények számára, utána azonban kimerülnek.

Az is hasznos lehet, ha bizonyos időközönként csak felfrissítjük a talajt, vagy annak egy részét, főleg akkor, ha összetömörödött. Mindig figyeljünk arra is, hogy az öntözést és a tápanyag-utánpótlást igazítsuk az egyes növények igényeihez, hiszen ez nagyban befolyásolja a növekedésüket és az általános egészségüket. 

Hogyan cseréld a virágföldet?

  1. Távolítsd el a régi földet: Távolítsd el a régi földet a cserépből, és helyezd egy külön edénybe vagy tartályba. Ha a talaj fertőzött, beteg, akkor mindenképp dobd ki, és használj teljesen új földet. 
  2. Tisztítsd ki a cserepet: Ha eltávolítottad a régi földet, akkor tisztítsd meg az edényt, ezzel megelőzheted az esetlegse betegségek vagy kártevők terjedését. Mindig alaposan súroljuk át a cserepeket, legyen szó akár műanyagról, akár agyagról.
  3. Vizsgáld meg a talajt: Amennyiben nem volt fertőzött a régi talaj, vizsgáljuk meg. Ha tömörödött, akkor adjunk hozzá perlitet, vagy durva homokot, hogy a vízelvezetését és a levegőzését javítsuk. Ha úgy tűnik túl szellős, homokos a föld, és nem tartja magában a vizet, akkor egy kis tőzegmohát, vagy kókuszrostot keverjünk hozzá, ezzel javítva a vízmegtartását.
  4. Adj komposztot vagy trágyát a földhöz: Adj a talajhoz egy kis komposztot vagy érett trágyát, így növelve annak szervesanyag-tartalmát. Törekedj arra, hogy a frissíteni kívánt talaj és a komposzt vagy trágya aránya 1:1 legyen. 
  5. Használj műtrágyát: Keverj a talajhoz lassan felszívódó szemcsés műtrágyát, olyat, amelyben megfelelő arányban van nitrogén, foszfor és kálium. A legfontosabb az, hogy minden esetben, amikor műtrágyát alkalmazol, kövesd a csomagoláson található utasításokat az adagolást illetően.
  6. Teszteld a talaj pH-értékét: Mindig ellenőrizd a talaj pH-értékét annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő tartományban van a termesztendő növények számára. A legtöbb növény az enyhén savas vagy a semleges pH-t (6-7) részesíti előnyben, de akadnak olyanok is, amelyek mást preferálnak. Ha szükséges, mész hozzáadásával növelheted a pH-t, kénnel pedig csökkentheted. 
  7. Ültesd át a növényeket a friss talajba: Ha nem volt fertőzött a talajod, és sikerült felfrissíteni, akkor átültetheted bele a növényeket. Arra mindig figyelj, hogy ültetés után, alaposan öntözd meg a földet, így ugyanis kevesebb az esélye annak, hogy stressz éri a növényt. Ne feledd, csak abban az esetben érdemes felfrissíteni a régi földet, és nem teljesen kicserélni azt, ha nem volt fertőzött, és nem teltek el évek azóta, hogy használod.
EZ IS ÉRDEKELHET

Így is felturbózhatod a virágföldet

  1. A komposzt szerves anyagokban és tápanyagokban gazdag, és segíthet a talaj szerkezetének javításában. Adjunk hozzá jó adag jól rothadt komposztot a termesztőközeghez, és keverjük el alaposan.
  2.  Az érett trágya kiváló talajjavító lehet, felturbózhatjuk vele a víztartóképességét, és a tápanyagellátását is.
  3. A zöldtrágya is kiváló módja annak, hogy szerves anyagokat juttassunk a talajba. A hüvelyesek kiváló zöldtrágya növények, így a borsó, bab, lóhere és lucerna tökéletesek a talajunk állapotának javítására. 
  4. A kávézaccot soha ne dobjuk ki, keverjük inkább a talajhoz, hasznos szerves anyagokat adhatunk ugyanis így a talajhoz, emellett javíthatjuk a vízelvezetését és a levegőzését is. Figyeljünk arra, hogy enyhén savanyíthatják a talajt, így, csak minimális mennyiséget használjunk belőle.
  5. Az apróra vágott banánhéj tökéletes a talaj káliumtartalmának növelésére, így néha ajánlott egy keveset a földhöz keverni.
  6. A zúzott tojáshéj tökéletes kalciumforrás lehet a növényeknek, így néha szórjunk a talajra egy keveset!
EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos! Mielőtt bármit is csinálsz a földdel, előtte mindenképp végezz talajvizsgálatot, hogy megbizonyosodj arról, pontosan milyen tápanyagok hiányoznak a talajból. Figyelj arra, hogy mindig alaposan keverj össze minden kiegészítő tápanyagot a talajjal, és hagyj egy kis időt nekik ültetés előtt stabilizálódni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?